23948sdkhjf

Kinesiske ældre demonstrerer i gaderne mod forringet ældrepleje

Oven på covid beskærer de kinesiske myndigheder pensioner, ældrepleje og lægebehandling så kraftigt, at ældre kinesere demonstrerer i gaderne. Den kinesiske seniorudgave af ”De gule veste” kaldes for ”Gråhårsbevægelsen”

I Kina finansieres hovedparten af lægebehandling og pleje lokalt og ikke på statsligt niveau. Covid har drænet lokale administrationsmyndigheders økonomiske midler, og nu har de ikke råd til at udbetale normale økonomiske tilskud til lægebehandling, og man har også måtte skære på elementær ældrepleje. Det har afstedkommet ganske kraftige protester fra de ældre. Det skriver CNN.

Også i Danmark er ældrepleje et kommunalt og dermed et lokalt anliggende.  Men i modsætning til Danmark er hovedparten af de kinesiske covid-tiltag også blevet finansieret lokalt og ud af de samme budgetter, hvorfra pensioner, lægehjælp og ældrepleje tages. Hvis vi i Danmark havde en lignende model, ville det betyde, at hovedparten af den danske covid-indsats var blevet finansieret over de kommunale budgetter.

For eksempel er det i Kina et lokalt anliggende at finansiere vaccinationer og covid-tests, ligesom den kinesiske nul-covid-politik har været væsentlig mere omkostningsfuld, end de generelt mere liberale tilgange i resten af verden. Og nu er de kinesiske myndigheders økonomiske situation altså sådan, at de ikke kan kan betale lovet hjælp og pleje til de ældre.  

Det har afstedkommet ældre-demonstrationer i store byer som Wuhan, Beijing og Dalian. På Kinas udgave af Twitter, Weibo, har de statslige myndigheder fjernet hashtags knyttet til demonstrationerne.

For eksempel har man fjernet hashtagget ”Wuhan sundhedssikring”, fordi hashtagget trendede, skriver Le Monde. Videoer og billeder fra ”gråhårsdemonstrationer” er også fjernet i et forsøg på af dæmpe og forhindre yderligere anløb.

I Kina har sundhedsforsikringer både et individuelt og kollektivt element. Den individuelle sundhedsforsikring sparer den enkelte op til ved arbejdsmarkedsdeltagelse på en personlig konto, og den dækker for eksempel lægehjælp og pleje uden for hospitaler. 

Når en kineser har gjort sin pligt på arbejdsmarkedet, overtager lokale myndigheder indbetalingen til de personlige konti. Det er disse indbetalinger, som kinesiske myndigheder har reduceret. I Wuhan er indbetalingerne reduceret med op til 70 procent, og det er baggrunden for "gråhårsbevægelsens" vrede.

Historisk har lokale myndigheder dækket finansieringshuller med salg af jord til for eksempel ejendomsudvikling, men dette marked ligger mere eller mindre dødt, og i flere provinser er efterspørgslen efter jord mættet, skriver Bloomberg.

Ingen løsningen på problemet kan øjnes. De centrale myndigheder i Beijing har indtil nu ikke tilbudt at hjælpe.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ankestyrelsen: Salg af plejehjem til borgerforening var ulovligt
Søges: 1001 deltagere til forskningsprojekt om nattevagter
Plejehjemsvold stiger med bekymrende hast
Kommune i mediestorm: Finder 20 mio. kr. til de ældre på bare tre dage
Opsigelsesmail lækket: Ældrechef træt af nulfejlskultur og politiske konflikter
Ugens tilsyn og påbud - uge 22/23
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078