23948sdkhjf

Ikke dovenskab, men slid på sjælen giver sygedage

Ny forskning viser, at yngre kvinder i job med høje følelsesmæssige krav oftere melder sig syge. Plejepersonale i ældreplejen er et glanseksemplet på en medarbejdergruppe i denne situation.

Hver dag tages svære snakke med patienter og pårørende på hospitaler og plejehjem, hvilket stiller høje følelsesmæssige krav til de ansatte.

De høje krav, som særligt ansatte i sundhedsvæsenet oplever, kan have betydning for, hvor ofte især yngre kvinder melder sig syge.

Det viser et nyt studie af over 300.000 arbejdstagere i alderen 15 til 30 år.

Unge kvinder i job med høje følelsesmæssige krav har 1,44 gange flere sygefraværsperioder end dem i stillinger med lave følelsesmæssige krav.

En af forskerne bag studiet fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er ph.d.-studerende Jeppe Karl Sørensen.

- Yngre arbejdstagere har oftere kortvarigt sygefravær end ældre, siger han i en pressemeddelelse.

- Vores undersøgelse har haft til formål at undersøge, hvilke arbejdsmiljøfaktorer der potentielt kan forklare sygefravær hos netop denne gruppe af unge arbejdstagere, lyder det.

Her er høje følelsesmæssige krav en af dem, der slår ud i studiet, der også har kigget på faktorer som jobusikkerhed og indflydelse.

Hos FOA, der repræsenterer ansatte på plejehjem og hospitaler, er sektorformand Tanja Nielsen ikke overrasket over undersøgelsen.

Hun fortæller, at fagforbundet ikke har tal udelukkende for de unge.

- Men vi er fuldstændig klar over, at der er et højt sygefravær hos FOA's faggrupper - specielt inden for social- og sundhedsområdet.

Det handler ifølge FOA ikke om, at de ansatte pjækker, men at vilkårene er pressede, og at medarbejderne hele tiden skal gå på kompromis.

- At udføre arbejdet fagligt forsvarligt på et niveau, de synes, de kan være bekendt, og hele tiden være i konflikt med tid og ressourcer er et krydsfelt.

- Det kan jeg godt forstå, de unge mennesker bliver syge af, siger Tanja Nielsen.

Hun peger på, at ældre kolleger måske har lært at gå på kompromis og fordele arbejdsopgaverne på en anden måde end de unge.

- Jeg tror ikke på, at man på skolebænken kan uddanne sig til de borgere, man møder ude i virkeligheden. Det skal afprøves i praksis og kommer ad åre.

Derfor ved hun heller ikke umiddelbart, hvordan de unge skal klædes bedre på til opgaven.

- Men breder vi det ud, tror jeg, at vejen frem mod en bedre trivsel i hjemmeplejen og på sygehusene er mindre teams, og at opgaverne fordeles bedre over døgnet, siger Tanja Nielsen fra FOA.

Det er ikke kun unge kvinder i job med høje følelsesmæssige krav, der oftere melder sig syge. Det gælder også unge i job med lav indflydelse.

Her har unge mænd 1,34 flere sygefraværsperioder end dem i job med høj indflydelse. Blandt kvinderne var tallet 1,27.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078