23948sdkhjf

Robotteknologi skal forbedre diagnosticering af leddegigt

Ved at koble deres viden inden for henholdsvis behandling af leddegigt og udvikling af robotter til medicinsk brug, har læge Søren Andreas Just og professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu sammen grundlagt virksomheden Ropca

Leddegigt er en almindelig sygdom, der globalt rammer omkring 350 millioner mennesker. I Danmark har omkring 1 procent af befolkningen leddegigt med omkring 1.300 nye tilfælde årligt. Både på europæisk og internationalt plan er det et stort problem at leddegigt diagnosticeres for sent, og det har konsekvenser for patientens behandlingseffekt og kan resultere i varige smerter og nedsat livsglæde.

Den fynske virksomhed Ropca har derfor været på en mission om at udvikle en robot, der skal lette arbejdsgangen for tidlig og hurtig diagnosticering af sygdommen,

- Undersøgelser viser, at en tidlig behandling af leddegigt kan være afgørende for om patienten får varige skader i leddene. Anbefalingen er, at man starter behandlingen seneste seks uger fra de første tegn på leddegigt. Men det er de færreste lande, som har kapacitet til af opfange og behandle sygdommen så tidligt, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu, medstifter og professor ved SDU i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Robotten, bedre kendt som Arthur, anvender blandt andet ultralydsbilleder og AI til at effektivisere og detektere gigtaktiviteten i leddene. På den måde kan lægen hurtigere stille diagnosen og igangsætte patientens behandling for leddegigt.

En snak i klasselokalet

Idéen bag Ropca startede på utraditionel vis, da læge Søren Andreas Just og robot-professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu, tilfældigt faldt i snak over kaffen til et forældremøde på børnenes fælles skole. Her fandt de ud af, at de delte nogle kompetencer, der måske kunne komplementere hinanden.

- Søren fortalte, at han skulle holde en ultralydsgruppe og samtidig tage biopsier fra leddene. Og jeg fortalte, at jeg lavede robotter til medicinsk brug. Så spurgte Søren, om jeg kunne lave en robot, der kunne hjælpe hans arbejdsgang, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Den tilfældige snak i klasselokalet viste sig at være begyndelsen på en rejse, der seks år senere er blevet til deres fuldautomatiske robot, Arthur.

Investeringer blev udviklingens grundsten

Ropca har fået investering af to omgange fra Innovationsfondens Innobooster-program i hhv. 2020 og 2022. Begge investeringer har haft en væsentlig betydning for opbygningen af Ropca.

- Investeringerne er blandt andet blevet brugt til at identificere vores koncept og udvikle på vores serverløsning, patient-flow og implementering af interface til brugerne, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Tidligere I år vandt Ropca to prestigefyldte priser hos The European Robotics Forum's i Eurobotics Technology Transfer Award og The Entrepreneurship Award for deres udvikling.

Nu venter en spændende tid forude, hvor der er høje forhåbninger og ambitioner om at eksportere robotten til hele verden,

- Vi håber på, at kunne brede os til udenlandske kunder, men i første omgang til Tyskland og i Norden, hvor vi allerede har haft en masse positiv respons. Vi håber virkelig, at det giver os luft under vingerne i den næste tid, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078