23948sdkhjf

I Rudersdal leder de efter flere unge under 18: Hjælper på ro og trivsel

En forsøgsordning med unge fritidsjobbere på plejecentrene har vist sig at være en succes i Rudersdal, hvor man nu åbner for at ansætte flere. 

Det er positivt for både beboere og ansatte på plejecentrene i Rudersdal, at unge under 18 år har valgt at bruge deres fritid på at jobbe omkring de ældre.

Det konkluderer Rudersdal Kommune i en evaluering, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi erfarer, at de unge har formået at skabe en fin og respektfuld tilgang til de ældre og vi ser, at beboerne samtidig er blevet mere aktive om eftermiddagen. Desuden har fritidsjobberne også haft en positiv effekt på afdelingernes ro. De unge har nemlig tiden til at være særligt tilstede overfor de ældre, og det hjælper også på de faste medarbejderes trivsel. Herudover er det en bonus, at de unge på baggrund af egne erfaringer kan bidrage til at afkræfte de mere kedelige fortællinger om at arbejde indenfor social- og sundhedsområdet. Så jeg er på flere fronter meget glad for, at vi har mulighed for at forlænge ordningen med de unge fritidsjobbere, siger Randi Mondorf, der er formand for Rudersdal Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, Randi Mondorf (V).

En af de unge, der arbejder efter skole på plejecentrene Sjælsø og Birkerødpark, er Emilie Kühl på 17 år. 

- Jeg elsker det – og glæder mig vildt meget til, at jeg skal på arbejde. Jeg er kommet meget tæt på beboerne og mange af dem bliver ligesom en slags reserve bedsteforældre. Jeg kan også mærke, at de bliver glade for at se mig. En af beboerne, Jens-Peter ved, hvornår jeg kommer og så er han der for at tage imod mig. Langt de fleste af beboerne er virkelig meget skønne, fortæller Emilie Kühl i pressemeddelelsen.

Lærer om at være ældre

De unge må ikke udføre plejeopgaver, men de yder omsorg og hjælper med lette opgaver, såsom kortspil, gåture og borddækning.

- Vi hygger os, vi cykler en tur ud i det blå med centrets rickshaw cykel, spiller spil og så går jeg til hånde og hjælper de faste medarbejdere, når de har travlt. Det kan fx være at tømme opvaskemaskinen og hjælpe til med, at beboerne får kaffe og kage. Men jeg har også lært meget om det at blive ældre, om at være syg og om døden, fortæller Emilie Kühl.

Ordningen er blevet til i et samarbejde mellem KL og FOA som del af en aftale, der muliggør ansættelse af unge under 18 år i såkaldte inspirationsstillinger. 

FOA har tidligere rost forsøget med de unge fritidsjobbere, som er fordoblet i antal i år. I alt er der nu 865 unge ansat fordelt på 48 kommuner. 

I Rudersdal håber man, de unge kan være med til at vække interessen for uddannelser inden for social- og sundhedsområdet.

- Vi kan i vores evaluering se, at to ud af tre fritidsjobbere har fået interesse for at uddanne sig inden for social- og sundhedsområdet. Herudover har alle fritidsjobberne anbefalet arbejdet til deres venner. Det er nogle rigtig opmuntrende svar fra de unge, som ikke før har haft kendskab til at arbejde på et plejecenter. Vi håber jo derfor på, at nogle af de unge vil fortsætte indenfor faget, hvilket på sigt kan hjælpe på rekrutteringen, udtaler Birgitte Schjerning, der er formand for Rudersdal Kommunes rekrutteringsudvalg (§ 17-udvalget) i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.409