23948sdkhjf

Forskning: Diabetes-eksperter er klogere end ChatGPT

I et dansk videnskabeligt studie viser det sig, at ChatGPT svarer knapt så godt som diabeteseksperter på spørgsmål om diabetes

Det er foreløbigt nemt at spotte, hvilke svar der kommer fra en diabetesekspert, og hvilke svar der kommer fra ChatGPT.

Det viser en ny undersøgelse, som Steno Diabetes Center Aarhus har lavet, skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Tilbage i januar 2023 bad forskerne ansatte på Steno Diabetes Center Aarhus om at være med i en undersøgelse, hvor de skulle prøve at afsløre kunstig intelligens. De blev præsenteret for to forskellige svar til 10 spørgsmål om diabetes. Den ene række svar var hentet fra informationssider om diabetes, som der står sundhedsprofessionelle bag. Den anden række svar var genereret af ChatGPT.

Det viste sig, at 60 procent af deltagerne kunne spotte de svar, der var skabt af ChatGPT, mens det var 67 procent af de deltagere, der havde arbejdet med ChatGPT før.

- Det var den sproglige forskel på de to typer af svar, der var afgørende for, om deltagerne kunne identificere svarene fra ChatGPT. Men ChatGPT svarede også forkert på to af spørgsmålene, udtaler Adam Hulman, der er senior data scientist og leder af en forskningsgruppe for kunstig intelligens på Steno Diabetes Center Aarhus i pressemeddelelsen.

Skal udvikles med brugerne

Adam Hulman og forskerne på Steno Diabetes Center Aarhus på, at brugerne skal være en del af udviklingsprocessen.

- Der er i øjeblikket meget hype omkring kunstig intelligens. Det forstår jeg godt, fordi den teknologiske udvikling er meget hurtig. Men man skal samtidig være meget opmærksom på, at man kun kan lykkes med at implementere kunstig intelligens hos brugerne – i vores tilfælde personer med diabetes – hvis man helt fra starten får dem til at acceptere teknologien og tager dem med som en del af udviklingsprocessen, siger Adam Hulman.

Han mener dog ikke, ChatGPT kan bruges direkte i behandlingen, men der er et andet potentiale.

- Jeg tror ikke, at ChatGPT i sig selv vil kunne bruges i klinikken som et klinisk beslutningsstøtteværktøj til personer med diabetes. Så langt er udviklingen ikke kommet, og det er heller ikke formålet med ChatGPT. Men teknologien kan være en øjenåbner for patienter, så de kan opleve hvilke muligheder, der kan være ved at bruge kunstig intelligens, siger han,

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08