23948sdkhjf

Simpelt hjemme-hjælpemiddel giver gode resultater for KOL-patienter

KOL er en stor samfundsmæssig udfordring, men nu viser ny dansk forskning, at et simpelt hjemme-hjælpemiddel kan gøre en stor forskel.

For nu kan forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med kolleger fra Norge og Australien præsentere resultaterne af en stor undersøgelse, der viser, at hjemmetræning på gangbånd kan nedsætte risikoen for at blive genindlagt med over 40 procent.

Resultaterne er bemærkelsesværdige og meget opmuntrende, lyder det fra professor Birthe Dinesen, leder af Laboratoriet for Velfærdsteknologi ved Aalborg Universitet, der har været ansvarlig for den danske del af forsøget.

- Vi ved, at fysisk aktivitet er afgørende for KOL-patienternes helbred, og at det er et af de bedste redskaber til at undgå forværringer af sygdommen. Men mange patienter kommer ikke af sted til de desværre relativt få rehabiliteringstilbud, der er – blandt andet på grund af transport. Derfor var formålet at undersøge, om træning i eget hjem kan medvirke til, at patienter med KOL kan undgå at blive indlagt på sygehuset ved at være i god fysisk form, udtaler Birthe Dinesen i en pressemeddelelse.

Patienterne skal ikke altid holdes i hånden

Undersøgelsen, der i Danmark blev udført i samarbejde mellem Sundhedscenter i Esbjerg Kommune og Lungemedicinsk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, omfattede patienter mellem 40 og 80 år med svær eller meget svær KOL. Over en toårig periode blev patienterne opdelt i tre grupper. Gruppe A fik udleveret et gangbånd til brug i eget hjem og deltog i et telerehabiliteringsprogram, hvor daglig træning på gangbånd i hjemmet blev kombineret med målinger og fjernkonsultationer via iPad.

Gruppe B fik også udleveret et gangbånd og trænede derhjemme med et individuelt træningsprogram udleveret på papir, mens Gruppe C fulgte et traditionelt rehabiliteringsprogram på Esbjerg Sundhedscenter.

Her viste det sig, at gruppen, der selvstændigt udførte træningen derhjemme uden intensiv støtte, opnåede lige så gode og endda bedre resultater end dem, der fulgte det mere omfattende rehabiliteringsprogram.

- Det viser bare, at vi ikke altid behøver holde patienterne i hånden. De kan faktisk en hel masse selv – og det er da en enorm god nyhed i en tid, hvor sundhedssystemet står over for massive udfordringer, lyder det fra Birthe Dinesen.

Fakta om projektet

  • Forsøget er initieret af projektleder Paolo Zanaboni, PhD, Norwegian Centre for E-health Research, University Hospital of North Norway, Tromsø, Norge. Norges Forskningsråd finansierede projektet med et samlet budget på 6 millioner NOK.
  • I Danmark foregik forsøget i et samarbejde mellem Esbjerg Sundhedscenter, Lungemedicinsk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus og Aalborg Universitet.
  • KOL rammer typisk personer over 35 år med lungesymptomer, som omfatter hoste, øget slimproduktion og åndenød, og som er eller har været rygere.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078