23948sdkhjf

Tandlægen får hjælp af kunstig intelligens

3Shape og Københavns Universitet har udviklet et AI-værktøj, som kan hjælpe tandlægen med sætte togskinner på

De fleste kan blive enige om, at færre besøg hos tandlægen er en god ting.

Det skal et nyt digitalt værktøj hjælpe til, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

KU har i samarbejde med 3Shape udviklet et AI-værktøjet, som præcist skal kunne forudsige tændernes bevægelse i forbindelse med, at patienten skal have bøjle på.

- Vores simulering kan fortælle tandlægen, hvor bøjlen skal trykke, og hvor den ikke skal, for at få lige tænder. Et indgreb, som i dag afgøres fuldstændig ud fra den enkelte tandlæges skøn, og som i høj grad handler om at prøve sig frem, udtaler professor Kenny Erleben, sektionsleder for forskningssektionen IMAGE (Image Analysis, Computational Modelling and Geometry) på Datalogisk Institut.

30 procent af danske børn op til 15-års alderen får bøjle. Og med det nye værktøj fra Københavns Universitet og 3Shape slipper man for nogle af de besøg hos tandlægen, hvor justeringer ellers bliver foretaget.

Forskerne har kortlagt mennerskers tandsæt ved CT-scanninger af både tænderne, kæbeknoglen og vævet, som holder tanden fast i kæben.

Med dette kan computermodellen nøjagtigt simulere patientens kæbe, som tandlægerne kan planlægge behandlingen ud fra.

Mere end bare tænder

Projektet har et større perspektiv end blot tænderne. 

- Lige nu har vi en database med digitale patienter, som vi ikke alene kan bruge til at simulere tandbøjle-design, men også fx hofteimplantater. Og det kan på længere sigt spare den enkelte patient for meget besvær og samfundet for en hel del ressourcer, udtaler Kenny Erleben.

Man kalder en 3D-simulering af en patient for en digital tvilling, og bliver Kenny Erlebens database stor nok, kan man tilpasse medicinsk udstyr, så det rammer mere præcist.

- Den virtuelle model kan svare på, hvad der sker i den rigtige verden, og det kan den gøre øjeblikkeligt. I dag skal man vente i uger, før man kan se om, det har den ønskede effekt, udtaler Kenny Erleben

Værktøjet er endnu ikke myndighedsgodkendt og er derfor endnu ikke taget i brug ude hos tandlægerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08