23948sdkhjf

Brug af hjælpemidler kan forebygge rygskader

En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at daglige forflytninger af patienter i ældreplejen giver øget risiko for rygskader blandt kvindelige danske sundhedsmedarbejdere. Konsekvent brug af hjælpemidler begrænser derimod risikoen.
Formålet med undersøgelsen var, at undersøge risikoen for, at sundhedspersonale pådrager sig en rygskade i forbindelse med patienthåndteringer, og at finde ud af, om brug af hjælpemidler til forflytninger er forbundet med færre rygskader.

Forskerne har spurgt til omfanget af rygskader på medarbejdere, der havde henholdsvis mindre end 1 forflytning pr. dag, 1-2 forflytninger pr. dag, 3-10 forflytninger pr. dag og flere end 10 forflytninger pr. dag.

Når forskerne justerede tallene for livsstilsrisici som BMI, rygning og fysisk aktivitet i fritiden, så risikobilledet sådan ud: 1- eller flere forflytninger om dagen gav medarbejdere 66 % større risiko for at pådrage sig en rygskade, end de medarbejdere, der udførte mindre end 1 forflytning pr. dag. Konsekvent brug af forskellige hjælpemidler til patienthåndtering havde en positiv effekt på risikoen for rygskader. De medarbejdere, der brugte forflytningshjælpemidler i hverdagen havde op til 40 % lavere risiko for rygskader.

Ældre medarbejdere med større indflydelse på arbejdsopgaverne havde en lidt lavere risiko for rygskader end deres yngre kolleger. Det kan muligvis skyldes, at de ældre medarbejdere har mere erfaring med at planlægge deres arbejde og gennem erfaringen har opnået bedre teknikker og færdigheder til at håndtere patientforflytningerne, lyder det fra NFA.

kilde: Nyt fra NFA
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11