23948sdkhjf

FAKTA: Magtanvendelse på psykiatriske afdelinger

Der er grænser for, hvornår personalet på en psykiatrisk afdeling må bruge tvang. Se reglerne her.
Folketingets Ombudsmand er udpeget af den danske regering til blandt meget andet at foretage regelmæssige besøg på steder, hvor folk er eller kan blive berøvet deres frihed, for at forebygge tortur med videre.

Formålet med besøgene er at forebygge, at personer, der er eller kan blive berøvet deres frihed, udsættes for tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

* Det er ikke tilladt at bruge tvang eller magt på offentlige institutioner, medmindre det har hjemmel i en lov. For eksempel gælder psykiatriloven for tvangsindlagte patienter på psykiatriske afdelinger, og denne lov giver mulighed for brug af tvang.

* For dagpatienter på psykiatriske afdelinger er der ikke nogen lov, der giver mulighed for at bruge tvang. Hverken mod børn eller voksne. Personalet kan udelukkende bruge tvang over for dagpatienter i tilfælde af nødværge eller nødret.

* Det er nødværge, når en person afværger et retsstridigt angreb mod sig selv eller en anden ved at gøre noget over for angriberen, som normalt ville være strafbart, for eksempel at bruge tvang.

Kilde: Folketingets Ombudsmand

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.075