23948sdkhjf

Stop Tryksårsdag

Torsdag var Stop Tryksårsdag. I Danmark og internationalt.
Hvert år får langt over hundrede tusinde danskere tryksår på sygehuse og plejecentre. Men et nyt projekt har vist, at tryksår helt kan elimineres.

Antallet af tryksår på plejecentre og i hjemmeplejen/hjemmesygeplejen er faldet mærkbart, viser de foreløbige resultater af projektet "I sikre hænder", som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, KL og Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag. Årsagen er mere systematiske arbejdsgange for personalet.

Mange ældre mennesker på plejecentre og i hjemmeplejen/hjemmesygeplejen lider under tryksår, der i værste fald kan ende med knoglebetændelse og blodforgiftning. Men nu er Frederiksberg, Lolland, Sønderborg, Thisted og Viborg kommuner ved at udrydde den smertefulde skade - som et led i projektet:

"På mange sygehuse og plejecentre tror man oprigtigt, at ingen patienter får tryksår. Men når personalet så går i gang med systematiske monitoreringer, viser det sig, at tryksår er et stort problem. De fem kommuner i projektet har modigt set problemet i øjnene – og gjort noget for at løse det", siger Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der står bag projektet i samarbejdet med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Kommunernes Landsforening.

300 dage uden tryksår

Fra de fem kommuner deltager i alt 13 enheder fordelt på hjemmepleje/hjemmesygepleje og plejecentre, og en stikprøve inden projektets start afslørede, at alle enheder havde tryksår. Efter forbedringsarbejdet gik i gang i efteråret 2013, har næsten alle enhederne været fri for tryksår i 100 dage.

Målet med forbedringsprojektet "I sikre hænder" er, at enhederne opnår 300 dage uden tryksår. Men internationale resultater og erfaringer fra et lignende projekt på danske sygehuse viser, at skaderne næsten helt kan elimineres.

I Sønderborg Kommune, hvor et plejecenter og en hjemmepleje/hjemmesygepleje enhed indtil videre deltager, er man godt på vej til at udrydde tryksår. Plejecentret har snart haft 365 dage uden tryksår, mens hjemmeplejen/hjemmesygeplejen er over de 100 dage:

"365 dage uden at en eneste beboer har fået nye tryksår er et fantastisk resultat. Først og fremmest for de mennesker, der har opnået en højere livskvalitet – uden de ofte meget smertelige tryksår," siger Vibeke Rischel.

En af nøglerne til projektets gode resultater er, at det personale, som står for den daglige pleje og behandling, selv skaber ideerne til mere enkle og systematiske arbejdsgange. Rutiner, der skåner de ældre for tryksår.

For eksempel har nogle plejecentre sat tryksårsklistermærker på dørskiltene hos de borgere, der er i risiko. Et andet sted husker en P-skive medarbejderne på, hvornår de skal vende de ældre mennesker, som ligger meget i sengen. Mens daglige statusmøder forebygger tryksår hos borgerne andre steder.

"I sikre hænder" løber frem til udgangen af 2016, og i løbet af projektperioden skal det spredes ud til flere steder i kommunen. Ambitionen er på sigt, at andre kommuner kan få glæde af erfaringerne fra "I sikre hænder."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078