23948sdkhjf

Fluenet et effektivt værn mod campylobacter

Fluenet for ventilationen til kyllingehuse kan reducere forekomsten af den sygdomsfremkaldende bakterie campylobacter i kyllingeflokke med trefjerdedele i sommerhalvåret, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.
Den seneste opgørelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, viser, at der var 212.064 tilfælde af campylobacter i 2010, men EFSA vurderer, at kun cirka 2 procent af tilfældene bliver rapporteret.

Tidligere undersøgelser har vist, at kylling er den vigtigste smittekilde, og at fluer er en vigtig smittespreder.

På DTU Fødevareinstituttet har man lavet en opgørelse over campylobacter i 10 kyllingehuse i Danmark, som havde fluenet i årene 2006 til og med 2009. Opgørelsen viser en nedgang i sommerhalvåret fra 40 procent til 10 procent positive flokke i huse med fluenet, mens der i vinterhalvåret ikke er forskelle mellem huse med og uden fluenet.

- I sommerhalvåret ser vi et meget klart fald i kyllingeflokke med campylobacter i kyllingehuse, der har installeret fluenet. Det kræver dog, at husene derudover har en god produktionspraksis, som generelt beskytter mod smitte udefra, fortæller seniorforsker Birthe Hald fra DTU Fødevareinstituttet.

Kyllingeproducenterne i Skandinavien har løbende indført tiltag for at blokere smittevejene fra omgivelserne – og det har haft en god effekt i vinterhalvåret. Problemet med campylobacter i Skandinavien er derfor nu størst i sommerhalvåret.

kilde: DTU Fødevareinstituttet
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078