23948sdkhjf

Patienter med nyre- og urinvejskræft bliver ladt i stikken

Debatindlæg af direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.
Kræft i blære-, nyre-, og prostata er livsfarligt. Alligevel får kun lidt mere end hver anden patient med disse kræftformer behandling i rette tid. Det er nye tal fra Sundhedsstyrelsen, som viser den skæve udvikling.

Den meget sene behandling af patienter med kræft i urinveje og nyrer er helt uacceptabel. Flere end 6.500 danskere bliver hvert år ramt af disse sygdomme. De længere behandlingstider kan betyde flere komplikationer, og at færre overlever samt større utryghed hos patienterne. Kræftens Bekæmpelse er langt fra tilfreds med situationen.

Det er ikke godt nok, når kun hver anden patient kommer i behandling i ordentlig tid. Konsekvenserne kan være meget alvorlige for både patienter og pårørende. Vi ved godt, at der kan være særlige forhold for enkelte patienter. Men når så mange venter, så skal der gøres noget ekstra for at få forkortet ventetiden. Jeg forventer rent faktisk, at regionerne allerede har sat gang i ekstra initiativer, der skal få patienterne behandlet hurtigere.

Stram op

Også Sundhedsstyrelsen reagerer nu på den sene behandling, og derfor vil de bede landets regioner om nærmere redegørelser for forholdene. Kræftens Bekæmpelse bakker op om denne melding og vil også gerne have om en forklaring på de lange behandlingstider.

Regeringen og regionerne har givet hinanden hånd på, at det skal være slut med unødig ventetid, når det drejer sig om behandling af kræft. Derfor må man også stramme op.

Indenfor blære- og nyrekræft er det 56 pct. og 58 pct. af patienterne, der kommer igennem til tiden. Bedst er Region Hovedstaden. For så vidt angår prostatakræft, er det 50 pct. af patienterne, der kommer igennem til tiden. Bedst er Region Midtjylland og Syddanmark.

Forsinkelserne i behandlingerne finder sted på trods af, at Danske Regioner sidste år fremhævede indsatsen for hurtig kræftbehandling som et vigtigt mål for regionerne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.407