23948sdkhjf

Lys, luft og natur

KHR arkitekter A/S, RUBOW arkitekter A/S, Oluf Jørgensen A/S Rådgivende Ingeniørfirma, Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, WSP UK ltd og Opland ApS Landskabsarkitekter md vinder konkurrencen om Ny retspsykiatri i Sct. Hans.
Projektet udgør i alt 25.000 m2 og indeholder en helt ny retspsykiatrisk afdeling med 126 sengestuer.

En enstemmig dommerkomite fremhæver at vinderprojektet "giver et kvalificeret bud på en visionær nyfortolkning af stedets kulturelle arv" og har et "gennemgående fokus på betydningen af helende arkitektur og patienternes vilkår i retspsykiatrien."

Det Ny Retspsykiatri Sct. Hans tager sit udspring i stedets store kvaliteter, kulturarven og de arkitektoniske kvaliteter i den eksisterende campusbebyggelse Sct. Hans Øst, og ikke mindst hele områdets stærke landskabelige kvaliteter, og grundens egen værdi med sit smukke kuperede terræn, som afsæt for den nye terrasserede bebyggelse, fortæller KHR Arkitekter.

Boliger med udsyn over landskabet

Hver af de fire sengeenheder er udformet som en klynge af tre gårdrum.

Ankomstbygningen, som er placeret i forlængelse af aksen Tofteparken i det eksisterende Sct. Hans Øst, fungerer som bebyggelsens visuelle port.

Bebyggelsen danner i sig selv perimeteren omkring anlægget. Hele bebyggelsen bindes sammen af en indre havegang/ parterre med fællesfunktioner tilknyttet. Centralt ligger den store og oplevelsesrige aktivitetspark hvorfra der overalt, grundet bebyggelsens disponering på grunden og det faldende terræn, er udsyn over parken, udendørs aktivitetstorve og landskabet, men aldrig direkte ind til en bolig. Boligerne er altid placeret med udsyn over landskabet og aldrig med indbliksgener mellem to boliger. Et gennemgående parameter for plandisponeringen er fokus på personalets og patienternes arbejdsgange, velvære og sikkerhed.

Projektet arbejder bevidst med den helende arkitektur, betydningen af lys, luft og natur. Der er således overalt i bebyggelsen udsyn over det fantastiske landskab eller grønne haverum. Man bevæger sig altid fra udblik til udblik, forklarer KHR arkitekter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08