23948sdkhjf

Pas på Leif!

Af Torben Stentoft, hospitalsdirektør på Rigshospitalet.
Leif Vestergaard Pedersen skriver i debatindlæg den 27. juni, at patienter med kræft i blære, nyre og prostata lades i stikken, fordi kun hver anden patient får behandling inden for kræftpakkernes anbefalede tider. Men billedet kan ikke tegnes så sort hvidt. Og vi opskræmmer patienter og pårørende, hvis vi maler uden nuancer.

Lad mig komme med et eksempel: Opgørelsen, som Leif Vestergaard Pedersen omtaler, har givet os i Region Hovedstaden anledning til at se nærmere på forløbstiderne – bl.a. for patienter med kræft i prostata. To tredjedele af de patienter, der havde deres forløb på Rigshospitalet, kom igennem til den tid der anbefales i kræftpakken for prostata. Den tredjedel, der var længere undervejs, er fem patienter:

* To som ønskede operationen udsat af private årsager;

* To som ønskede robotassisteret indgreb i stedet for åben kirurgi. Her har vi endnu begrænset kapacitet og derfor lidt længere ventetid. Den information giver vi på forhånd.

* Den sidste patient havde gavn af såkaldt nervesparende kirurgi. Denne operationsmetode kræver nogle ugers restitution fra biopsien tages til patienten opereres, så nervebanerne kan falde til ro. Operationsmetoden har betydning for om potensen kan bevares, og den længere forløbstid er på den måde udtryk for bedre kvalitet for patienten. Efter vores opgørelser får ca. en tredjedel af patienterne denne behandling.

Eksemplet her er ikke givet for at bortforklare, men for at advare imod forsimplede konklusioner, draget udelukkende på baggrund af ventetid. Kræftbehandling er en kompliceret affære, og tid er et (vigtigt) parameter blandt andre kvalitetsparametre.

Når det er sagt vil jeg medgive, at der for flere kræftformer er plads til forbedring i forløbene. Og det arbejder vi med hver dag. På Rigshospitalet hilser vi de nationale opgørelser velkommen. Det er en gevinst, at vi på tværs får data som vi kan bruge til at gøre vores forløb endnu mere smidige. Og data som giver patienterne større klarhed over forløbstiderne. Vi kan også se på tværs af regionerne, og det åbner mulighed for at vi kan lære af hinanden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079