23948sdkhjf

Motion øger kroppens evne til at optage sukker.

Forskergruppe fra Københavns Universitet har netop identificeret et molekyle, der til dels kan forklare, at blodsukkerregulering fungerer dårligt hos patienter med type 2 diabetes, og at motion øger kroppens evne til at optage sukker.
Nu dokumenterer en forskergruppe fra Institut for Idræt og Ernæring på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, at signalmolekylet Rac1 er vigtigt for at insulin virker i kroppens muskler, og at molekylet fungerer dårligt hos patienter med type 2 diabetes.

Det er første gang, at molekylet kan sættes i forbindelse med insulinresistens og musklernes sukkeroptagelse under muskelarbejde.

"Vores fund viser, at Rac1-molekylets funktion er nedsat hos patienter med type 2 diabetes og giver os dermed en ny forklaring på, hvorfor diabetikere er insulinresistente", fortæller professor, dr. med. Erik A. Richter, der leder forskergruppen.

Aktiveres under motion

I et andet studie har gruppen vist, at Rac1 aktiveres under motion og er vigtig for sukkeroptagelse i musklerne under muskelarbejde. Det har i årtier været kendt, at motion har en gavnlig effekt på sukkersyge ved at stimulere sukkeroptagelsen i musklerne, men ikke hvorfor.

"Vores forskning tyder på, at Rac1 kan være en del af forklaringen på, hvordan motion kan have en gavnlig effekt på type 2 sukkersyge, siger ph.d.-studerende Lykke Sylow, medlem af forskergruppen.

"De nye forskningsfund er et vigtigt skridt i forståelsen af de mekanismer, der ligger bag de muskulære defekter hos sukkersygepatienter, og af hvorledes motion kan forbedre tilstanden. En forståelse af disse forhold er af stor betydning for at kunne behandle og forebygge type 2 diabetes", siger lektor Thomas Elbenhardt Jensen, medlem af forskergruppen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109