23948sdkhjf

Bredt politisk flertal vil rydde op i kommunalreformen

Et samlet folketing er enige om at stramme op på samarbejdet mellem kommuner, regioner og staten.
Alle folketingets partier blev sent onsdag enige om at stramme op på kommunalreformen. Aftalen betyder blandt andet, at Socialstyrelsen fremover skal holde snor i kommunernes tilbud på specialområdet.

- Enighed om opfølgning på kommunalreform: Sikre udbud til mennesker med sjældne handicap og bedre genoptræning. Glad, skrev økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) onsdag aften på Facebook.

Hun uddyber i en pressemeddelelse:

- For mig er det ikke afgørende, om en bestemt opgave varetages af kommunen eller regionen.

- Men det er afgørende, at borgerne får den hjælp, de skal have, og at der ikke opstår store forsinkelser og tab af viden i overgangen fra eksempelvis regionens sygehus til kommunens genoptræning, siger Margrethe Vestager.

Hun mener, at aftalen har banet vejen for en mere smidig og effektiv offentlig sektor.

Aftalen betyder blandt andet, at Socialstyrelsen skal sikre koordinering af kommunernes tilbud til de mest specialiserede grupper på det sociale område fra 1. juli 2015.

Genoptræning af borgere med komplekse behov styrkes, og antallet af sundhedsaftaler, som skal sikre sammenhængende patientforløb, reduceres fra 98 til fem.

Og fra 1. juli 2014 får kommunerne det fulde forsyningsansvar for de lands- og landsdelsdækkende specialundervisningstilbud, som på den måde bliver harmoniseret med socialområdet.

Venstres kommunalordfører Jacob Jensen er også glad.

- Jeg er tilfreds med, at regeringen med indgåelse af denne rammeaftale, trods tidligere modstand, nu bekræfter, at gennemførelsen af kommunalreformen i 2007 var rigtigt set af det daværende VKO-flertal, og nødvendigt for dagens velfærdssamfund, siger han.

Justeringerne af kommunalreformen kommer på baggrund af det serviceeftersyn, som regeringen iværksatte i februar 2012.

Evalueringen af kommunalreformen slog fast, at der er rum for forbedringer i samarbejdet mellem kommuner og regioner, blandt andet for at sikre at specialiseret viden ikke går tabt.

På baggrund af rapporten lavede regeringen et forslag til justering af kommunalreformen. Det blev vedtaget onsdag aften af et bredt politisk flertal.

I løbet af efteråret bliver de enkelte elementer forhandlet på plads og fremsat som lovforslag.

Aftaleparterne har med rammeaftalen forpligtet sig til at stemme for den lovgivning, der udmønter de enkelte initiativer.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078