23948sdkhjf

Nu må Sundhedsministeren i arbejdstøjet

Indlæg af Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.
Sundhedsminister Astrid Krags psykiatriudvalg har netop fremlagt sine anbefalinger til den fremtidige indretning af psykiatrien. Indtil videre har sundhedsministeren skubbet udvalget foran sig som en undskyldning for ikke at forbedre vilkårene i psykiatrien. Men nu må sundhedsministeren tage fat.

Før valget lovede S og SF, at psykiatrien skulle sættes på finansloven og tilføres to milliarder kroner om året. Det løfte er regeringen for længst løbet fra. Sundhedsministeren har endnu ikke taget selvstændige initiativer for at løfte psykiatrien. Astrid Krag har skubbet psykiatriudvalget foran sig og brugt det som undskyldning for ikke at gøre noget. Nu må hun se at komme i arbejdstøjet.

Udvalget kommer med flere gode anbefalinger. Udvalget peger blandt andet på behovet for en mere evidensbaseret metodetilgang, således at vidensniveauet for behandlingseffekter hæves i kommunerne. Det bakker Venstre op om.

Siden valget i 2011 er anvendelsen af lange tvangsfikseringer på over 48 timer steget. Rapporten peger bl.a. på, at kompetenceudvikling og efteruddannelse af personale er vigtige elementer for nedbringelsen af tvang.

Det er dybt kritisabelt, at sundhedsministeren har ladet brugen af tvang i psykiatrien stige. Venstre har – ligesom udvalget - foreslået, at vi går nye veje i psykiatrien ved eksempelvis at etablere bæltefri psykiatriske afsnit. Venstre håber, at regeringen vil tage fat på udvalgets anbefalinger om fokus på nedbringelse af tvang, så brugen af tvang i psykiatrien kan blive reduceret.

Udvalget konstaterer desuden, at antallet af patienter, der fik offentlig betalt behandling på et privathospital, steg fra 12 i 2007 til omkring 1.500 i 2011.

Stigningen i behandlingsantallet på privathospitaler viser, at behovet har været reelt. Det er positivt, at de behandlings- og udredningsrettigheder, som VK-regeringen indførte i psykiatrien, har været et aktiv for patienterne. Vi er på patienternes side.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062