23948sdkhjf

Vold: Uddannelse er den bedste forebyggelse

Indlæg af forbundssekretær Inger Bolwinkel, ansvarlig for FOAs arbejdsmiljøarbejde.
FOA hilser beskæftigelsesministerens voldspakker velkomne, men minder om, at den bedste forebyggelse mod vold er viden og tid.

Næsten halvdelen af FOAs medlemmer på blandt andet døgninstitutioner har været udsat for vold på deres arbejde. Det samme gælder for godt hver fjerde ansat på plejecentrene. FOA er derfor glad for beskæftigelsesministerens udmelding om, at hun vil sætte øget fokus på vold på arbejdspladser.

Ministerens voldspakker er helt sikkert et skridt i den rigtige retning. Men ministeren skal være opmærksom på, at den bedste forebyggelse mod vold på jobbet er at sikre, at personalet er godt nok uddannet til at varetage det job, de har, og at normeringerne er i orden.

FOAs erfaringer tyder nemlig på, at ikke-uddannede er mere udsat for vold end medarbejdere med uddannelse.

Der er jo ikke nogle demente eller psykisk syge mennesker, der bevidst er voldelige over for det personale, der hjælper dem i hverdagen. Når volden og trusler om vold alligevel fylder så meget, er det afgørende, at personalet er ordentlig klædt på til at forebygge, at aggressiv adfærd udvikler sig til vold.

Der er brug for, at arbejdsgiverne sikrer både uddannelse og efteruddannelse til de ansatte, samt at normeringerne er i orden, så der er tid nok. Og så skal ingen arbejde alene på steder, hvor der er risiko for vold.

Ministerens forebyggelsespakker kan være et godt redskab til de arbejdspladser, der gerne vil gøre noget ved problemet omkring vold. Men pakkerne kan ikke stå alene. Der er også behov for at Arbejdstilsynet følger op med tilsynsbesøg, så arbejdsgiverne får et signal om, at vold mod offentligt ansatte aldrig må accepteres.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078