23948sdkhjf

Danske forskere finder ny metode til hurtigere diagnosticering

Ved at måle proteiner kan diagnosticering gøres mere præcis og mange sygdomme kan opdages meget tidligt, inden patienten udvikler alvorlige symptomer.
Mange sygdomme kan diagnosticeres ved hjælp af såkaldte biomarkører, stoffer, som kan måles f.eks. i en blodprøve, og som viser, at patienten lider af den pågældende sygdom. Biomarkører er ofte proteiner, der findes i meget små mængder i blodet, hvilket gør det svært at opdage dem:

"Vi har udviklet en metode, hvor vi optimerer analysen af proteiner. Centralt for metoden er, at vi bruger nanowires til at fastholde proteiner, mens vi analyserer dem. Det er unikt", siger Katrine R. Rostgaard, ph.d. studerende ved Nano-Science Center, Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Når proteinerne er undersøgt, kan man genbruge nanowires ved at udføre mange forskellige tests på det samme protein. Det forenkler arbejdsgangen i laboratoriet gevaldigt i forhold til den konventionelle metode, hvor forskerne må begynde forfra med en ny plade til at fastholde proteinerne hver gang, de skal lave en ny analyse. Derved bidrager metoden til at gøre diagnosticeringsprocessen mere miljøvenlig og økonomisk rentabelt i brug for eksempelvis industrien.

"Vi ved, at flere større biotek-virksomheder vil være interesseret i vores nye metode, der dog kræver forbedringer, før den er klar til anvendelse i industrien. Det skyldes blandt andet, at nanowires stadigvæk er dyre at fremstille", siger Karen Martinez, forskergruppeleder ved Nanobio gruppen ved Nano-Science Center, Kemisk Institut, Københavns Universitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079