23948sdkhjf

Den lille Nobelpris til dansk diabetesforsker

Professor Jens Juul Holst, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, modtager Jahreprisen 2013 for sit samlede pionerarbejde indenfor medicinsk forskning, men i særdeleshed for sit arbejde med tarmhormonet GLP-1.
"Det er jo en af de største skandinaviske priser, det er utrolig mange penge. Det er ret fantastisk, der findes ikke meget større anerkendelse. Det er lidt af et højdepunkt", siger Jens Juul Holst.

Han har igennem sin karriere stået bag flere store internationale gennembrud, siden han tilbage i 1970’erne påbegyndte at forske i tarmkanalens hormoner. Han står bl.a. bag forskning i hormonet GLP-1, som er grundlaget for to af de mest brugte lægemidler til behandling af folkesygdommen type 2-diabetes.

"Professor Holst har isoleret og karakteriseret det glukagonlignende peptid GLP-1, et hormon, der udskilles af visse tarmceller, og som regulerer blodets glukose-niveauer. Han har vist, at GLP-1 og metabolitter af hormonet kan bruges til at stabilisere glukose-niveauerne i blodet hos patienter med type-2-diabetes, og hans forskning har ført til udvikling af nye lægemidler, som er af stor betydning ved behandling af denne folkesygdom", skriver komitéen om tildelingen af prisen til Jens Juul Holst.

Den norske Anders Jahrepris - også kendt som "den lille Nobelpris" - er på 1 million norske kroner..
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078