23948sdkhjf

Forkort genoptjeningsperioden til dagpenge

Indlæg af arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, Christian Juhl.
I 2. kvartal 2013 var antallet af arbejdsløse med mere end et års ledighed 56.000 eller knap 29 % af alle de arbejdsløse. I andet kvartal 2008 var det blot 13.000 eller knap 14 %.

Årsagen til den voldsomme eksplosion i antallet af langtidsledige er den samme som årsagen til at 30.000 mennesker har mistet dagpengeretten, når året er omme. Der mangler simpelthen arbejdspladser. Løsningen er først og fremmest jobskabelse, og derfor har Enhedslisten da også krævet oprettelse af 8000 nye job i den offentlige velfærdssektor.

Men vi kan også gøre noget andet her og nu, der vil hjælpe både de langtidsledige og de, der har mistet dagpengeretten. Vi kan gøre det lettere at genoptjene retten til dagpenge. Hvis vi skeler til nabolandet Sverige er arbejdsløsheden noget højere end herhjemme. Til gengæld er det meget lettere, at genoptjene dagpengeretten. Selv om den svenske arbejdsløshed er højere end den danske, er langtidsledigheden langt lavere. Blot 16,8 %. En af grundene er, at den korte genoptjeningsperiode gør det langt mere attraktivt, at tage mod tilbud om endog meget tidsbegrænset arbejde, hvilket er med til at skabe et mere fleksibelt arbejdsmarked for korte jobåbninger.

Der er ingen grund til at vente til låget pilles af syltekrukken – Koch-udvalget. Enhedslisten ønsker her og nu, at genoptjeningsperioden forkortes til 13 uger, og at der optjenes dagpengeret ved aktivering i jobrotation, løntilskudsjob og virksomhedspraktik.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078