23948sdkhjf

FOA: Tusindvis af syge får skrantende økonomi

Indlæg af FOA, formand Dennis Kristensen.
3500 til 7000 kroner færre om måneden. Det bliver resultatet af reformen for de mange tusinde sygemeldte, der efter 5 måneder vil overgå fra sygedagpenge til den nye sygekontanthjælp. Og det vil gøre livet endnu sværere for mange sygemeldte.

Folk bliver ikke syge med vilje. Det er alvorligt nok at skulle slås med sygdommen. Det gør ikke livet lettere for de syge, at de nu også skal til at slås med en dårlig økonomi. Den store indtægtsnedgang risikerer at tvinge nogle mennesker til at flytte midt i et hårdt sygdomsforløb.

Mennesker med livstruende diagnoser får mulighed for at blive på sygedagpenge – også ud over de 12 måneder, som de i dag kan få. Det samme gælder for folk, der forventes at blive raske inden for to år. Det er godt, at regeringen indfrier løftet om at afskaffe den såkaldte varighedsbegræsning, der i dag betyder stop for sygedagpenge efter 52 uger. Men jeg kan ikke se det rimelige i, at nogle syge bliver ramt hårdere end andre. Der er ofte mange ekstra udgifter forbundet med at være syg – ikke kun for dem, der har en livstruende sygdom.

FOA frygter, at det især bliver mennesker med psykiske sygdomme og sygdomme forårsaget af nedslidning, der vil overgå til den lavere sygekontanthjælp. Det klæder ikke denne reform at dele mennesker ind i kategorier med "rigtige" og "forkerte" sygdomme. Og jeg synes heller ikke, at det er rimeligt, at reformen både betales af de syge selv og at den tilmed indeholder besparelser på flere hundrede millioner kroner.

FOA håber, at reformens mål om en bedre og hurtigere indsats for at få de syge tilbage i arbejdet vil vise sig at virke bedre, end de såkaldte ressourceforløb, som blev indført med førtidspensionsreformen. Og forhåbentlig fører reformens ændringer ikke til, at arbejdsgivere bliver motivet økonomisk til hurtigere at afskedige sygemeldte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079