23948sdkhjf

Hjerteforeningen sår tvivl om garanti til patienter

I næste måned garanteres patienter en forundersøgelse inden for 30 dage, men forening tvivler på garantien.
Det er urealistisk, at Danske Regioner kan overholde den såkaldte udredningsgaranti, der træder i kraft den 1. september. Det mener Hjerteforeningen, der frygter, at mange hjertepatienter må vente for længe med at få stillet en diagnose.

Udredningsgarantien er vedtaget ved lov og betyder, at danske patienter højst må vente 30 dage, før der er stillet en diagnose.

Hjerteforeningen vurderer imidlertid, at regionerne bør udvide tidsrummet for, hvornår der laves indledende undersøgelser på hjertepatienter for at få nedbragt ventelisterne til udredning.

- Der er gode erfaringer med at få foretaget hjerteskanninger på hjerteafdelinger uden for normal arbejdstid af personale på overarbejde.

- Patienterne må derudover have mulighed for at få ultralydsskanninger på privathospitaler eller praktiserende speciallæger, hvis ventetiden overskrider fire uger, siger overlæge Henrik Steen Hansen, der er formand for Hjerteforeningen.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er ikke afvisende over for tanken.

- Vi må se, om vi kan hjælpe hinanden på tværs af regionerne, og derudover må vi se, om der er nogle privathospitaler, der kan afhjælpe det problem, siger han.

En ventelisteopgørelse over hjertepatienter uden for hjertepakkerne, det vil sige de mindst akutte patienter, viser, at 3079 hjertepatienter venter længere end fire uger på en forundersøgelse, der efter faglige anbefalinger anses som den maksimale ventetid.

Derfor frygter Hjerteforeningen, at patienternes sygdomme bliver overset, hvis hjertepatienterne venter for længe på deres undersøgelser.

- Det kan have psykiske konsekvenser og for nogle fatale konsekvenser, hvis de har en alvorlig hjertesygdom, der ikke opdages i tide, siger Henrik Steen Nielsen.

Bent Hansen nedtoner dog frygten, da der ikke er tale om de mest akutte hjertepatienter, men dem der står uden for hjertepakkerne.

- Der foregår jo en prioritering af de mest syge hjertepatienter, der skal til først, og det gør selvfølgelig, at der har ophobet sig for mange patienter, der står uden for hjertepakkerne, og det problem skal vi have løst, siger Bent Hansen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078