23948sdkhjf

Velfærdsteknologi på nye måder

Velfærdsteknologi skal tænkes ind mange flere steder end i dag og det skal være billigt og lækkert. Det er et af de mange budskaber, som Køge Kommunes Social- og Sundhedsudvalg kommer hjem med efter en vellykket og inspirerende studietur til Stockholm.
Social- og Sundhedsudvalgets studietur til Stockholm har givet udvalget inspiration til forskellige former for velfærdsteknologi, og de kommer derfor hjem med en masse ideer til hvordan velfærdsteknologi kan indføres og blive en naturlig del af hverdagen. Et tema, der står højt på dagsordenen i Køge Kommune.

På studieturen har udvalget blandt andet besøgt School of Technology and Health, hvor de fik fremvist ny teknik for ældre i eget hjem. I Sigtuna Kommune nord for Stockholm fik udvalget en god debat om, hvordan der kan arbejdes med kvaliteten i hjemmeplejen blandt andet med indførelse af ny teknologi.

Udvalget har også besøgte Micasa Fastigheter, en kommunal virksomhed, der er udvalgt til at levere alt indenfor tekniske hjælpemidler i Stockholm. Her oplevede udvalget en hel lejlighed, hvor velfærdsteknologi er tænkt ind ned til mindste detalje.

Udstillingslejligheden skal forestille at være en del af et bofællesskab for demente og den gav derfor stor inspiration til indretningen af fremtidige plejeboliger for demente borgere i Køge Kommune.

Inspiration

"Det er nødvendigt, at vi tager hul på debatten om velfærdsteknologi og går i dialog med de forskellige parter, der har indflydelse på teknologiens anvendelse og succes. Eksempelvis skal vi i Køge Kommune tænke nye, smarte løsninger ind i vores nybyggerier på både ældre- og handicapområdet, men vi vil også gerne i dialog med de almene boligselskaber om implementering af velfærdsteknologi i almene boliger. For det vil jo blandt andet betyde, at vores ældre borgere, kan blive længere i eget hjem" lyder det fra Social- og Sundhedsudvalget, som fortsætter:

"Hvis arealet i boligerne - for det første - udnyttes bedre og hvis en ændret indretning og ny teknologi gør, at flere kan klare opgaverne - som punkt nummer to - og, hvis vi - som det tredje - kan spare medarbejderne for tunge løft og forflytninger, så står vi med et "kinderæg", hvor vi skaber hele tre ting på én gang" lyder det fra Social- og Sundhedsudvalget.

Udvalget er på deres tur til Sverige også blevet opmærksomme på vigtigheden af dialogen med de private virksomheder, der fremstiller og udbyder velfærdsteknologi.

"Hvis nu velfærdsteknologiske løsninger i højere grad var en vare, som blev markedsført til alle borgere - også til sådan nogen som dig og mig, så ville prisen jo falde og vi ville bedre have råd til at købe dem" lyder det fra Social- og Sundhedsudvalget.

Social- og Sundhedsudvalget er enige om, at der skal følges op på de ideer de tager med sig hjem for studieturen til Stockholm og afslutter:

"Tankegangen og ideen er helt i tråd med det arbejde, der er igangsat med at tænke velfærd på nye måder, og hvor grundtanken i Social og sundhedsudvalget er, Det er bedst at kunne selv."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078