23948sdkhjf

Blodtransfusioner kan være farlige for tidligt fødte børn

Forskere ved Aarhus Universitet og børneafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Randers har netop beskrevet fire meget for tidligt fødte børn i tidsskriftet Acta Paediatrica.
Alle fire børn havde PDA og udviklede Nekrotiserende enterocolit (NEC) indenfor 14 timer efter en blodtransfusion. Tre af børnene døde, mens den fjerde fik fjernet et stykke tarm og overlevede. Forskerne er bekymrede for, at blodtransfusion til meget for tidligt fødte børn med PDA er risikabelt.

NEC er en alvorlig tarmsygdom hos børn, der er født for tidligt. NEC optræder hos ca. 7 % af alle meget for tidligt fødte børn. NEC ses hyppigere og medfører oftere døden hos de mest for tidligt fødte børn. Man kender ikke årsagen til NEC, men man mener, at den skyldes en kombination af forskellige forhold, der belaster den ikke færdigt udviklede tarm.

Inden barnet bliver født, har blodet en forbindelse (ductus arteriosus) fra hjertet - udenom lungerne - og direkte ud i kroppen. Hos halvdelen af børn, der er født meget for tidligt, lukker denne forbindelse ikke efter fødslen, og de har dermed en persisterende ductus arteriosus (PDA). Studier tyder på, at der er en sammenhæng mellem PDA og NEC. Man mener også, at der er en sammenhæng mellem NEC og den type mad, barnet får, hvordan barnet har haft det inden fødslen, og om barnet får blodtransfusion.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063