23948sdkhjf

Frivillige skal befri ældre fra ensomheden

Gåturen, omsorgen og den lange snak over kaffen er ikke en kommunal kerneydelse, men en opgave, som kan lægges ud til frivillige engagerede borgere. Kun sådan løser vi den store ensomhed blandt Københavns ældre. Det fastslår Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).
"København er alt for mange ældre ensomme. Hver fjerde ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, føler sig ensomme i dagligdagen. Kommunen må årligt indrykke mere end 300 dødsannoncer for borgere, der dør alene uden venner og familie," forklarer Ninna Thomsen.

"Det er et meget dystert billede af København, og derfor har jeg som sundheds- og omsorgsborgmester sat et politisk mål om at halvere antallet af ensomme ældre københavnere over de næste tre år. Men kommunen kan og skal ikke løfte den store, sociale opgave selv. Det har vi simpelthen ikke ressourcer og mandetimer til - hverken nu eller fremover," uddyber Ninna Thomsen.

En stor udfordring

Alle prognoser viser, at antallet af ældre stiger eksplosivt i løbet af de næste 20 år, samtidig med at antallet af ’varme hænder’, der skal løfte ældreplejen, falder markant.

"Derfor har vi taget fat på at udvikle og modernisere ældreplejen i København, så vi sikrer velfærden i fremtiden. Og ja, vi kan lige så godt sige det, som det er: Ikke alt kan komme fra stat, kommune eller ’samfundet’. Det offentlige bliver nødt til at prioritere. Varme, omsorg og medmenneskelighed er altså ikke en kommunal kerneydelse – hverken nu eller fremover – og skal derfor lægges ud til engagerede, frivillige borgere," kommer det fra Ninna Thomsen.

"Med stor omsorg hjælper vores sosu-hjælpere med støttestrømperne, morgenmaden og toiletbesøget. De har muligvis også tid til en kop kaffen i ny og næ. Men vi skal ikke bilde os selv ind, at de kan befri de ældre fra ensomheden. Det kan derimod kontakten til den lokale frivillige ældreklub, besøgsvennen, motionsholdet eller den ugentlige indkøbstur. Vi er ved i her i kommunen (København, red.) aktivt at skubbe dette i gang og har netop ansat fem brobyggere, der skal skabe kontakt mellem de frivillige og de ældre københavnere. Brobyggerne kan skabe kontakt mellem de ældre – og sosu-hjælperne, der arbejder tæt på de ældre og kender de ældres behov - og de mange frivillige kræfter i byen," forklarer borgmesteren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079