23948sdkhjf

Færre helligdage let vej til øget arbejdstid

Færre helligdage er den letteste vej til mere arbejde, fastslår eksperter, der tvivler på politisk afvisning.
Hvis det lykkes regeringen at overtale fagbevægelsen til at afskaffe to helligdage, så skal Folketinget nok følge med. Sådan vurderer to arbejdsmarkedsforskere på trods af, at partierne uden for regeringen har afvist helligdagsløsningen.

- Hvis arbejdsmarkedets parter bliver enige med kommuner, regioner og stat, så ser jeg det som vanskeligt, at Lars Løkke (formand for Venstre, red.) kan blive ved med at styre udenom, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Samme melding er der fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra samme universitet, selvom især Enhedslisten, de Konservative og Dansk Folkeparti er afvisende.

- Nøglen ligger hos Venstre og Liberal Alliance. Venstre har snakket om feriefridage, så flertallet er tvivlsomt. Men jeg tror nok, man vil kunne skrabe et flertal sammen, hvis man siger til dem, at aftalen falder med mindre, at de stemmer for, siger han.

Begge forskere er enige om, at afskaffelsen af helligdage er den sikreste måde for regeringen at skaffe de fire milliarder i trepartsforhandlingerne, som regeringen har lagt op til.

- Fordelen ved at afskaffe helligdage i stedet for fridage er, at det ikke skal igennem en overenskomstafslutning og en urafstemning, for det vil være upopulært hos medlemmerne. Helligdagene vedtages ved lov i Folketinget, siger Henning Jørgensen.

Det afgørende bliver derfor, hvad man kan give fagbevægelsen tilbage, og hvordan man sælger aftalen til dem.

- LO fagbevægelsen har i forvejen det problem, at medlemmerne siver, og det her ikke en vindersag. Derfor skal trepartsforhandlingerne suppleres med en anden fortælling om, at det skaber tryghed med flere penge til uddannelse og opkvalificering, siger Flemming Ibsen.

- Det helt store spørgsmål er, om fagbevægelsen overhovedet kan bakke op om øget arbejdstid, fordi der lige nu er så stor arbejdsløshed, siger han.

Derfor peger han på, at man kan gøre aftalen betinget af, at helligdagene kun sløjfes, når der er mangel på arbejdskraft.

- Det er nok ikke næste år, man skal afskaffe dem. Det kan være i 2015, 2016 eller 2017. Men det skal også først nås inden 2020.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329