23948sdkhjf

Læger skal trænes i at tackle vrede syge

Hver tredje yngre læge oplever alvorlige sammenstød med patienter. Konflikthåndtering skal forebygge.
Yngre læger skal lære at aflæse signaler fra vrede patienter, så overfald og andre alvorlige sammenstød kan tages i opløbet.

- Vi skal have sat gang i en systematisk efteruddannelse af de yngre læger. De skal lære, hvordan de "læser" patienterne, så vi kan undgå, at det eskalerer, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, til Ritzau.

En ny undersøgelse offentliggjort i Politiken viser, at hver tredje yngre læge i Danmark har været udsat for vold eller trusler i deres arbejde.

Tallet er langt over landsgennemsnittet for faggrupper generelt, vurderer professor Jens Peter Bonde, som har stået for undersøgelsen:

- Besvarelsen fra de unge læger er virkelig overraskende. Der er tydeligvis tale om en faggruppe, der er særligt udsat, siger Peter Bonde.

Omfanget overrasker også Danske Regioner.

- Det er noget højere tal, end vi hidtil har hørt. Derfor skal vi finde ud af, hvor problemerne er størst. Er det kun på skadestuerne, eller forekommer det også andre steder i sundhedsvæsnet, siger Ulla Astman.

Hun håber, at de nye og større akutmodtagelser, som er på vej over hele landet, vil bidrage til at gøre de yngre lægers arbejdsmiljø mere sikkert.

- Her får de døgnet rundt en mere erfaren læge ved deres side, som måske tidligere kan se, at her er en situation, som risikerer at spidse til. Går det alligevel galt, så kan de ældre læger også støtte og give supervision, siger Ulla Astman.

Hun afviser at bemande skadestuerne med vagter.

- Det skal vi undgå, for vores sygehus skal signalere "helle". Vagter kan virke provokerende på nogle mennesker, og det kan betyde, at nogen patienter eller pårørende i værste fald tænder helt af, siger Ulla Astman.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078