23948sdkhjf

FOA: Historiske overenskomster uden fælles lønkrav

De kommunalt ansatte kommer ikke til at lægge overenskomstkrav på kommunernes bord, der indeholder fælles krav om lønstigninger. FOA er målløs over situationen.
Lønstigningerne skal nu i stedet forhandles mellem kommunerne og de enkelte forbund. Det er spørgsmålet om et særligt løft for de lavtlønnede, der skiller vandene i de kommunalt ansatte fælles forhandlingssamarbejde KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte).

- Fra LO-gruppernes side har vi ønsket at rejse krav om lønstigninger til alle med en ekstra lønstigning til de lavtlønnede. Vi står midt i en dyb økonomisk krise, og vi har allerede én gang indgået overenskomster for de ansatte i kommunerne med et meget beskedent indhold og med beskedne lønstigninger. Udsigterne for de kommende forhandlinger ser lige så dystre ud. Men netop under en krise er der brug for solidaritet, og det er den solidaritet, vi ønsker at kunne se i KTO´s lønkrav. Det lykkedes desværre ikke, og det ærgrer jeg mig rigtigt meget over, Dennis Kristensen, formand for FOA, som også er formand for LO-grupperne.

Lavtlønnede hårdest ramt af krisen

- Alle vil naturligvis gerne have så store lønstigninger som muligt, men mælken stiger altså lige så meget for den lavestlønnede som for den højest lønnede. Derfor er det også de lavt og lavere lønnede, der rammes hårdest af krisen. Vi kunne desværre ikke blive enige i KTO om at sikre lavtlønnede det ekstra løft, som krisen berettiger til. Alle skal naturligvis have lønstigninger, men når vi kun ville kunne blive enige om at kræve, at lønnen skal stige med samme procent for både de højtlønnede og de lavtlønnede, så får de lavtlønnede absolut mindst i kroner og øre. Det er jo tre gange så sjovt at få 1 procent i lønstigning af en årsløn på 600.000 kr., som det er at få 1 procent af en årsløn på 200.000 kr. Det var lige præcist dét, vi gerne ville have skabt en solidarisk løsning på. Nu lykkes det ikke, og det gør overenskomstforhandlingerne ekstra spegede, siger Dennis Kristensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097