23948sdkhjf

Ingen rester af gift i øko-grønt

Der er ingen rester af sprøjtegift i dansk økologisk frugt og grønt
Der er fortsat sprøjtegiftrester i over halvdelen af ikke-økologisk dansk frugt, viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. Hvis du vil undgå rester af sprøjtegifte, skal du derfor vælge økologisk frugt og grønt.

I dansk økologisk frugt og grønt er der ikke fundet rester af sprøjtegift, viser en pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. Netop ønsket om at undgå sprøjtegift er en af forbrugernes væsentligste årsager til at vælge økologisk frugt og grønt, viser undersøgelser fra FDB. Ved at vælge økologisk er man også med til at sikre, at sprøjtegifte ikke forurener drikkevandet, så vi også i fremtiden kan drikke rent vand direkte fra vandhanen.

"De økologiske producenter er beviset på, at det kan lade sig gøre at producere frugt og grønt uden sprøjtegift, og målet for al produktion af frugt og grønt i Danmark burde være, at det er helt fri for pesticider. Det er vigtigt at tage hensyn til miljøet og sikre, at vi også i fremtiden har rent grundvand," siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Godt for miljøet

Økologi skåner 270 mio. kubikmeter grundvand. Der dannes i gennemsnit 1.500 kubikmeter grundvand under en hektar landbrugsjord pr. år. Der er i dag ca. 180.000 hektar økologisk dyrket jord i Danmark. Det svarer til, at økologisk landbrug skåner 270 millioner kubikmeter grundvand for mødet med pesticider pr. år.

Hvert år må danske vandværker lukke mere end 100 boringer til den danske vandforsyning, fordi boringerne er forurenet med pesticider. Og mellem 15 og 20 pct. af det danske grundvand er nu så forurenet, at det går over grænseværdierne for drikkevand. Det oplyser DANVA - foreningen for danske vandværker og spildevandsanlæg.

Farlige rester

Der blev i 2010 fundet sprøjtegiftrester i lidt over halvdelen af danske frugtprøver, mens det er helt op til 75 pct. i de udenlandske prøver. For konventionelle udenlandske grønsager er der fundet sprøjtegiftrester i 34 pct. af prøverne fra tredjelande og 41 pct. af prøverne fra EU-lande. For dansk konventionelt dyrket grønt blev der fundet rester af sprøjtegifte i 12,4 pct. af de udtagne prøver.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094