23948sdkhjf

Sosu-assistenter på invalidepension

Lærere, pædagoger, ansatte i ældreplejen og en stribe andre faggrupper har stadig sværere ved at holde til et helt arbejdsliv
De bukker under og må lade sig pensionere i utide. Og det er i stigende grad psykiske lidelser som stress og depressioner, der udløser en tidlig pensionering.

Det fremgår af en rundspørge, som Politiken Research har foretaget blandt de private arbejdsmarkedspensionskasser, skriver Politiken mandag.

I 2001 kunne Lærernes Pension registrere 262 invalidepensionister. Ti år senere har 2245 medlemmer af pensionskassen fået en privat invalidepension.

"Det er en meget dramatisk og bekymrende udvikling," siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og for Lærernes Pension, til Politiken.

Flere sosu-assistenter

Her er udviklingen særligt markant, men også sosuassistenternes pensionskasse PenSam, Industriens Pension og PKA melder om flere tilkendelser af invalidepensioner med psykiske begrundelser.

"Vi kender ikke de præcise forklaringer på den tydelige stigning i de psykiske tilkendelser, men vi formoder, at det handler om et voksende arbejdspres i et dårligt arbejdsmiljø," siger Helen Kobæk, direktør i PenSam, til Politiken.

Selskabet forvalter arbejdsmarkedspensioner for op mod 360.000 lønmodtagere, mange af dem social- og sundhedsassistenter.

Selv om antallet af førtidspensioneringer ligger under landsgennemsnittet i PenSam, er antallet af pensioner tilkendt på baggrund af psykiske lidelser steget fra 15 til 27 procent i perioden fra 2003 til 2010.

Det er en forudsigelig udvikling, at især de offentligt ansatte må smide håndklædet i ringen, mener arbejdsmarkedsforsker og professor i offentlig forvaltning, Henning Jørgensen.

"De ansatte tvinges til at tænke i skemaer og excelark i stedet for at tage sig af børnene og de ældre, og før eller siden mister de arbejdsglæden og motivationen," siger han.

//ritzau//
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079