23948sdkhjf

Øjenirritation kan mindskes på flere måder

En gruppe forskere har gennemgået den eksisterende viden om mulige årsager til problemer med tårefilmen, og der er flere måder til at beskytte tårefilmen og dermed mindske øjenirritation.
Både danske og internationale undersøgelser viser, at 20-40 procent af medarbejderne i kontormiljøer oplever kløe og irritation i øjnene. I lokaler med et perfekt indeklima skønnes det at kun ca. 5 procent af medarbejderne oplever øjenirritation. Øjenirritation er blandt de to mest hyppige gener i kontorlignende arbejdsmiljøer.

En gruppe ergophthalmologer (personer der forsker i samspillet mellem arbejde og øjne) er kommet med følgende anbefalinger til at mindske øjenirritation:

- Blink med øjnene og mikropauser på 1 til 1½ minut kan gavne medarbejdere med skærmarbejde. Medarbejderen skal slappe af i øjnene ved at se langt væk fra skærmen under mikropauserne.

- Vær omhyggelig ved brug af øjenmake-up, da make-up kan ændre tårefilmen.

- At blinke bevidst ved blinktræning kan være gavnligt - især kraftige blink og bevidste blink kombineret med mikropauser.

- Tilpas skærmindstillingen så medarbejderen kigger nedad under skærmarbejde. Det mindsker øjets overfladeareal og fordampningen af vand fra øjets overflade.

- Brug kosttilskud, der stabiliserer tårefilmen, fx omega-3 fedtsyrer.

- Forsigtig opvarmning og eventuelt massage af øjenlåget kan lette strømmen af olie fra de meibomske kirtler (store talgkirtler i øjenlågene) og mindske øjenirritationen.

- At øge den relative fugtighed omkring øjnene kan mindske øjenirritationen.

- Specialbriller med sidepaneler eller fugtige indsatser kan være gavnligt for medarbejdere med tørre øjne.

- Kunstige tårevæsker med konserveringsmidler bør undgås.

- Sørg for god hygiejne, fx ordentlig rengøring af øjenlågene. Undgå at gnide øjnene for at mindske påvirkning fra forurenede overflader.

- Derudover kan visse typer af systemisk medicin (virker på hele kroppen) gøre tårefilmen ustabil.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062