23948sdkhjf

Lige ret til sundhed gælder alle

Debatindlæg af Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.
I Gigtforeningen tager vi på det skarpeste afstand fra politiske forslag der medfører, at mennesker i arbejde automatisk får førsteret til behandling uden hensyntagen til øvrige kriterier. Den slags forslag vil særligt ramme arbejdsløse og ældre mennesker, og det vil utvivlsomt medføre en endnu større ulighed i sundhed end den, vi allerede kender.

Ifølge TV2 vil en ny lov om differentiering af behandlingsgarantien (L 30) sætte arbejdsløse bagest i køen til behandling på et sygehus. I Gigtforeningen kæmper vi for, at alle har lige adgang til samme gode behandling - uanset alder og social status. Derfor kæmper vi imod også enhver diskrimination i sundhedsvæsenet.

Lovforslaget, som det foreligger, indeholder en række vejledende kriterier, der alle tæller med, når det skal afgøres, om patienten skal behandles inden for fire eller otte uger. Blandt disse kriterier er "manglende mulighed for at bevare beskæftigelse." Med andre ord vil man aldrig kun se på arbejdssituationen, men den skal indgå på lige fod med andre parametre i helhedsvurderingen, f.eks. sygdommens udvikling og patientens smerter.

Muligheden for at fastholde et arbejde må aldrig stå alene, når det skal vurderes, hvor hurtigt en patient skal i arbejde, men det er heller ikke tilfældet i lovforslaget. Det er dog klart, at vi i Gigtforeningen nøje vil holde øje med, hvordan en lov en ny lov praktiseres, herunder om den åbner for bevidst forskelsbehandling af arbejdsløse og ældre mennesker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078