23948sdkhjf

Pensionister har kæmpe potentiale

Arne Rolighed, tidligere direktør for Kræftens Bekæmpelse og nu aktiv fortaler for Danske Pensionister, efterlyser mere respekt om de ældre. Danmark har brug for de ressourcer og kræfter, som seniorerne står klar til at bidrage med, fastslår han
Vi kender dem som ældrebyrden, ældrebomben eller slet og ret de gamle. Men det er både uanstændigt og forkert at omtale en bestemt befolkningsgruppe på den måde, mener Arne Rolighed, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og nu formand for Danske Pensionister og næstformand i Ældremobiliseringen. For pensionisterne besidder en stor del af de ressourcer, som det danske samfund har hårdt brug for i disse år, mener han.

"Af to grunde mener jeg, det er helt uanstændigt at betragte os ældre som en byrde. Det er etisk helt forkasteligt at omtale en bestemt befolkningsgruppe som en byrde, og derudover er det også smask hamrende forkert. Det er ikke sandt, at vi bliver en belastning. Vi bliver en styrke. Nok bliver vi tre år ældre over de kommende år, men undersøgelser viser, at vi samtidig bliver fem år sundere. Det er altså et overskud på to år. Og den energi bruger vi ikke kun på at holde os selv sunde og i live, den er vi også villige til at bruge på vores samfund. Vi udgør et kæmpe potentiale, og den kraft og styrke handler det om at få omsat til glæde for vores samfund," siger han.

En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet viste i 2006, at danskerne bidrager med frivilligt arbejde til samfundet for ikke færre end 135 mia. kroner. Men potentialet er endnu større, fastslår pensionisternes formand:

"Der er en enorm villighed blandt særligt pensionisterne til at yde en samfundsnyttig indsats. Økonomerne mener, at det samlede potentiale for frivilligt arbejde i Danmark er op imod 270 mia. kroner. Det er selvfølgelig ikke ældre, der yder det hele, men en rigtig stor del af de, der samler ind til velgørende formål, planlægger aktiviteter for fællesskabets skyld og mobiliserer arrangementer til glæde for almenvellet, er mennesker i pensionsalderen. De rummer et enormt potentiale," slår han fast.

Ensomhed slår ihjel

Ifølge Arne Rolighed er der mange grunde til at bruge de ressourcer, som pensionisterne sidder inde med. Ensomhed er en af dem. I dag dør flere amerikanere af ensomhed end af tobak, og selv om vi ikke har undersøgelser, der viser det samme billede i Danmark, er der ifølge pensionisternes formand også alt for mange gamle mennesker herhjemme, der sygner hen uden meningsfuld kontakt til omverdenen.

"Efter jeg har forladt Kræftens Bekæmpelse, er jeg begyndt at sige, at der er mere forebyggelse i bankospil end i gulerødder. Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, men det er også rigtigt, og derfor er det meget vigtigt ikke at se ned på den slags aktiviteter. Stavgang, bankospil, kortspil, foredrag, dans og intellektuelle aktiviteter som litteraturkredse er forebyggelse, der trækker de mere ensomme med ind i fællesskabet, og den form for rehabilitering er meget værdifuld," fastslår han.

Skulderklap efterlyses

Udover at være aktiv som formand for Danmarks pensionister bruger den tidligere kræft-direktør sin tid på bl.a. Ældremobiliseringen. Hvert år deltager ældre i ikke færre end 34.000 it-dagskurser i de 170 datastuer, som Ældremobiliseringen råder over. Organisationen har netop fået tilført 20 mio. kroner fra regeringen til at øge indsatsen, og det ser Arne Rolighed som en åbenlys tilkendegivelse af den værdi, som arbejdet fører med sig. Men derudover er det lidt småt med de anerkendende skulderklap, mener han:

"Jeg synes godt, at belønningen for den kæmpe indsats, som mange ældre yder i det her land, kunne være mere skarp. Det giver en særlig glæde at hjælpe andre mennesker, og det er naturligvis en gave i sig selv. Men vi synes, der er langt imellem de anerkendende ord. Politikerne har et ansvar, men det har vi også i organisationerne, så vi diskuterer meget, hvordan vi kan blive en stærkere stemme i samfundsdebatten."

Flere muskelkræfter

Det er særligt de svage ældre, der ifølge Arne Rolighed mangler opbakning og opmærksomhed. 20 pct. af dem indlægges hvert år på medicinske afdelinger, men bliver sendt hjem igen uden diagnoser og altså uden, at deres problemer er blevet løst.

Andre, der trænger til en højere stemmeføring, er de ældre, der ikke har andet end deres folkepension at leve af. Også de har brug for, at de stærke ældre tager ordet i debatten og taler de svages sag. Og af den grund overvejer flere af pensionist-organisationerne i Danmark lige nu at samle sig under Ældremobiliseringen.

"Hvis vi går sammen, vil vi få flere muskelkræfter og blive bedre til at påvirke og påse, at der sker forandringer. Det vil stille os stærkere i samfundsdebatten, og det vil gøre det nemmere for os at organisere blandt andet den frivillige indsats. I dag er det jo sådan, at folk nærmest løber ud af lokalet, når der er generalforsamlinger af frygt for at blive valgt, og det er rigtigt ærgerligt. Mange af de, der er på vej til at blive pensionister nu, er stærke organisatoriske kapaciteter, der har mange års erhvervserfaring med strategi og ledelse, og vi har virkelig brug for dem, hvis vi skal udnytte det fulde potentiale, som det frivillige arbejde udgør," slutter Arne Rolighed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093