23948sdkhjf

Økologi på Cook & Care

Når Københavns Madhus deltager på Cook & Care Messen, hvor de vil fortælle om deres arbejde med den omfattende omlægning til økologi på de københavnske plejehjem, sker det kort efter, at Fødevareministeren har hædret initiativet med det økologiske spisemærke i guld
På bare seks år er køkkenet på det københavnske plejehjem Bryggergården gået fra nul til guld i brugen af økologiske råvarer. I 2006 var det et klassisk plejehjemkøkken, hvor maden var lavet af konventionelle råvarer. I dag er skeen taget i den anden hånd.

Bake-off og fabriksbrød er erstattet af hjemmebagt brød, pulversupper er erstattet af supper lavet på hjemmelavede grøntsagsfonder, og kødet bliver nu udskåret på Bryggergården - og råvarerne er 90 pct. økologiske.

Nået længst

"Bryggergården er det københavnske plejehjem, der er nået længst i brugen af økologiske råvarer, men mange andre følger efter. Vi gør i København et kæmpe arbejde for at skabe gode rammer om måltidet og for at sikre, at vores ældre får nok at spise," siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen.

Maden på Bryggergården er i dag 90 pct. økologisk. Derfor fik plejehjemmet - som det første i landet - fredag den 23. marts overrakt det økologiske spisemærke i guld. Fødevareminister Mette Gjerskov står for prisoverrækkelsen.

Uden spild

Overgangen til brug af økologiske råvarer er sket, uden at det har kostet mere, eller der er blevet ansat flere. Midlerne er i stedet fundet ved at mindske madspildet, ændre på arbejdsgange og i langt højere grad lave maden fra bunden.

"Bryggergården går foran og viser, at det kan lade sige gøre at omlægge til økologiske råvarer, uden at budgettet vælter. Oven i købet får de ældre bedre mad og der er mindre madspild. Det synes jeg er fantastisk, fordi vi i regeringen netop har en målsætning om, at mindst 60 pct. af råvarerne i alle offentlige køkkener skal være økologiske i 2020. Her er Bryggergården med til at vise, hvordan vi kan nå målet," siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Beboerne på Bryggergården lider af demens - flere af dem som følge af for meget alkohol. Måltiderne har derfor stor betydning i deres hverdag. Det skal være hyggeligt at spise, værtskabet skal være godt og - som det vigtigste - maden være god, velsmagende og varieret.

På Bryggergården har man ikke alene byttet traditionelle råvarer ud med økologiske. Det varme måltid er også flyttet til om aftenen, hvilket har betydet, at beboerne spiser væsentlig mere og længere. Også personalet i køkkenet har oplevet en langt større arbejdsglæde, mere engagement og større jobtilfredshed ved omlægningen til økologi og nye arbejdsgange.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063