23948sdkhjf

Forbruget af antibiotika er steget markant siden 2002

Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker var i 2011 på samme niveau som i 2010. Når lægerne fremover skal specificere, hvorfor de giver antibiotika, vil det give en bedre forståelse af baggrunden for forbruget. Det fremgår af årets DANMAP-rapport for 2011.
Siden 2002 er det totale forbrug af antibiotika til mennesker steget med 28%. I Danmark udskriver de praktiserende læger og speciallæger ca. 90% af al antibiotika til mennesker.

En del af stigningen de seneste to år falder sammen med udbrud af såkaldt "kold lungebetændelse" (Mycoplasma pneumoniae) i begge vintre.

På nuværende tidspunkt mangler der viden om, hvilke typer infektioner de forskellige antibiotika bliver givet imod. Derfor er det kun muligt delvis at forklare stigningen. På de fleste recepter står der kun "mod infektion" eller "mod betændelse". I 2012 har de involverede parter vedtaget, at den slags brede såkaldte indikationskoder skal erstattes af mere detaljerede, som angiver hvilken type infektion, lægen giver antibiotika for.

- Det er et betydeligt fremskridt, at lægerne nu skal specificere, hvorfor de giver antibiotika. Fremover giver det os mulighed for at forstå, hvad der ligger til grund for de ændringer og stigninger, vi ser i antibiotikaforbruget i Danmark, siger afsnitsleder Anette M. Hammerum fra Statens Serum Institut.

Forbruget af de bredspektrede antibiotika udgjorde 39% af det totale forbrug hos de praktiserende læger i 2011. Fra 2002 til 2011 er der sket en stigning for de bredspektrede antibiotika på 78% hos de praktiserende læger.

Under det nyligt afsluttede danske EU-formandskab var kampen mod antibiotikaresistens et væsentligt fokusområde. Den 14. -15. marts 2012 var det danske formandskab vært for en international konference om antibiotikaresistens, hvor Danmark blev fremhævet som foregangsland.

På et rådsmøde mellem de europæiske sundhedsministre i juni 2012 blev de anbefalede konklusioner, der blandt andet bygger på resultatet fra konferencen, vedtaget for at begrænse forbruget af antibiotika til både dyr og mennesker i Europa. Ministrene blev enige om at have særlig vægt på tre hovedområder: 1) at stoppe overforbrug af antibiotika, 2) at reducere forbruget af antibiotika, som er kritisk vigtige til behandling af mennesker, og 3) at udbygge overvågning og forbedre datakvalitet.

- Konferencen var en stor succes. Den var med til at bane vejen for de europæiske sundhedsministres vedtagelse af de handlingsorienterede rådskonklusioner om øget fokus på at reducere forbruget af antibiotika og udbygge samarbejdet mellem den humane og veterinære sektor i Europa, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063