23948sdkhjf

Danmark halter bagud med hepatitisbehandling

Antallet af personer der er smittet med hepatitis B eller C, vokser voldsomt i disse år, men Danmark halter bagud med oplysning om sygdommen og behandlingsmuligheder, viser et nyt europæiske indeks fra den europæiske leverpatientforening, ELPA.
Det nye indeks sammenligner praksis omkring hepatitis i 30 EU-lande, og her placerer Danmark sig på en 16. plads. Dermed ligger vi langt lavere end lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til hepatitis. Både Sverige og Norge er placeret i top 10.

Ifølge indekset halter Danmark alvorligt bagud, når det kommer til bevidsthed om sygdommene i befolkningen, og fordi Danmark ikke har en national strategi for hepatitisbehandling, som en række andre europæiske lande har.

- Når vi bedømmer sundhedssystemerne, er Danmark og Sverige ofte side om side. Hvad hepatitis-behandling angår, er Danmark langt bagud, siger dr. Arne Björnberg, der er leder af den europæiske indeksforskning.

Et faretegn at så få kender til sygdommen

Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod 20.000 danskere er smittet med hepatitis C, og at det kun er omkring halvdelen, der er klar over, at de er smittet. Samtidig er det kun omkring 4.500, der er i behandling og går til kontrol på specialafdelingerne. Der findes endnu ikke en vaccine mod hepatitis C, som der gør mod både hepatitis A og B.

Det betyder, at der er stor risiko for, at sygdommen kan brede sig yderligere, fortæller Ida Gjørup, der er klinisk lektor og specialeansvarlig overlæge på infektionsmedicinsk enhed, Herlev Hospital.

- Hepatitis C er en alvorlig sygdom, som desværre er i vækst på globalt plan. Derfor er det et faretegn, at så få danskere kender til sygdommen og smittefaren. Med nye behandlingstyper kan op til 70-80 procent af hepatitis C-patienterne faktisk kureres fuldstændig. Men det kræver, at de smittede bliver bekendt både med selve smitten og med behandlingsmulighederne, siger hun.

Opfordrer til mere opmærksomhed på problemet

Ida Gjørup opfordrer derfor til mere opmærksomhed på problemet. Det gælder ikke mindst blandt de praktiserende læger, der står for at henvise de smittede til landets specialafdelinger, hvor de kan komme i behandling.

- Med flere henvisninger fra de praktiserende læger og dermed flere patienter i behandling kan Danmark være med til at gøre en ekstra indsats for behandling af hepatitis C og forebygge tilfælde af skrumpelever og leverkræft – og dermed redde liv, siger Ida Gjørup.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.536