23948sdkhjf

Økologi - politikerne kan gøre mere

Flere og flere plejehjem får økologi på menuen - men i følge Økologisk Landsforening kan vejen til øko-plejehjem blive lettere, hvis politikerne baner vej.
"Både som økolog og borger vil jeg gerne sige tak for regeringens ambitiøse økologi-politik og mål om blandt andet 60 pct. økologi i offentlige måltider. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det lykkes. Men der er bump på vejen, som kun kan fjernes fra politisk hold," siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

I sin beretning på Økologisk Landsforenings årsmøde, der blev afholdt i Svendborg i denne weekend, fremhæver han især to ting, som bremser udbredelsen af økologi i den offentlige sektor. Den første ting er hindringer for investering og udvikling, mens den anden ting er hindringer for lokalt salg.

Hindring for investering og udvikling

Når en økologisk landmand vil etablere sig eller udvide en økologisk gård, kræver det en miljøgodkendelse fra myndighederne. I dag tager disse godkendelser kun udgangspunkt i enkelte miljøproblemer, og ser ikke på et landbrugs samlede miljøeffekt. Det er i praksis en unødig bremse for økologisk landbrug.

"Vi foreslår regeringen, at der udvikles en helhedsmodel for miljøgodkendelser, som kan håndtere og belønne, at økologisk landbrug leverer resultater på en bred vifte af miljø-, natur- og dyrevelfærdsforhold. Helhedssynet bør gælde i behandlingen af miljøgodkendelser," siger Evald Vestergaard i sin beretning.

Hindringer for lokalt salg

I dag holder offentlige indkøbsregler de mindre, lokale producenter ude af

markedet.

"Der skal gøres et politisk arbejde for at fjerne barrierer i EU og i kommunerne, som forhindrer små, lokale producenter i at levere friske råvarer til nærmeste offentlige køkken. Råvarerne skal kunne købes dér, hvor det giver økologisk, økonomisk og kvalitetsmæssig bedst mening - nemlig hos de lokale landmænd, som både kan og gerne vil levere friske råvarer," siger Evald Vestergaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078