23948sdkhjf

Ny mulighed for mænd med spredt prostatakræft

Tre enkeltstående tilfælde fra Rigshospitalet giver håb om, at den type patienter kan få et bedre liv ved at få fjernet prostata.
Der er tale om tre forholdsvis unge mænd (44, 45 og 51 år), som har fået fjernet prostata som supplement til den hormonbehandling, som skal holde kræften nede. Og de har klaret sig rigtigt godt med en god livskvalitet i mange år efter operationen, skriver professor Peter Iversen fra Rigshospitalets Urologiske afdeling i Ugeskrift for læger.

- Forklaringen er formentlig, at vi gør den samlede kræftbelastning i kroppen mindre. Det svarer til, at man reducerer fjendens hær med bomber. Så er der færre fjender at tage fat på med infanteriet, siger Peter Iversen.

Et oplæg til diskussion

Han understreger, at der ikke er tale om en videnskabelig undersøgelse, som kan føre til en ændring i den normale behandling af prostatakræft her og nu. Artiklen i Ugeskrift for læger er ment som et oplæg til diskussion om at bruge kirurgi på en ny og mere aggressiv måde i en kræftbehandling med mange angrebsvinkler.

- De her tre mænd har haft et forbløffende gunstigt forløb. Det var kun på grund af deres unge alder, at vi gik med til at operere dem. Det hører selvfølgelig med til historien, at deres hormonbehandling allerede havde fjernet sexlysten og -evnen hos dem. Så risikoen for impotens som følge af operationen virkede ikke så skræmmende, forklarer professor Peter Iversen.

Flere forsøg i gang

Der er flere forsøg i gang rundt om i verden, for at vurdere den mulige effekt af at tilbyde operation eller strålebehandling til mænd med prostatakræft selvom kræften har spredt sig til f.eks. bækkenet eller andre dele tæt på prostata. Et stort fælles-skandinavisk forsøg med flere end 1.000 deltagere er på vej til at gå i gang.

- Min forventning er, at forsøget vil vise, at en mere aggressiv behandlingsstrategi har en positiv effekt på mændene og skubber dem op i det man kan kalde en højere prognosekategori - altså give dem bedre udsigter for deres sygdom, siger Peter Iversen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109