23948sdkhjf

Aarhus er klar på mere udbud

Den østjyske storbykommune – som i 2011 skifter ’Århus’ ud med det mere internationale ’Aarhus’ – har ikke landets bedste kommunale økonomi. Derfor var det i december 2010 nødvendigt, at de lokale byrådsmedlemmer fandt et større millionbeløb på det kommunale budget. Løsningen på spareproblemet bliver, at Aarhus fremover skal satse mere på udbudsområdet.
Byrådsmedlemmerne blev enige om, at der skal skrues voldsomt op for udbudshanen – og Aarhus Kommune vil derfor i 2011 opprioritere udbudsområdet. Visionen er, at dobbelt så meget skal udbydes i 2011 – i forhold til for fire år siden.

Et stort provenu

I december indgik byrådsmedlemmerne et forlig, der betyder udbud af opgaver på omkring en kvart milliard kroner. Det forventede provenu er næsten et halvhundrede millioner.

Den ambitiøse målsætning skal oven i købet sættes i forhold til de målsætninger, som byrådet offentliggjorde i prioriteringskataloget til budget 2007. Dengang var der tale om forventede udbudsopgaver i størrelsesordenen 161 millioner kroner – og med et provenu på omkring 17 millioner.

Der er således tale om en markant vækst af udbudsopgaver i Aarhus Kommune.

Besparelser på udbud

I december 2010 havde de århusianske politikere sat hinanden stævne på hestesportsstedet Vilhelmsborg. Målsætningen var at finde betydelige besparelser på storkommunens budget.

I den forbindelse var specielt venstrelederen, Rådmanden for Teknik og Miljø Laura Hay, opsat på, at Aarhus Kommune skulle finde betydelige summer på en øget konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver.

Efter spareforliget udtrykte selvsamme Laura Hay også sin glæde over, at det indgående spareforlig indeholder forslag om udbud, administrative effektiviseringer og i øvrigt skåner serviceområderne så vidt, som det er muligt.

Vil skåne velfærden

"Det kan naturligvis ikke helt undgås, at så store besparelser vil kunne mærkes visse steder i kommunen, men det er glædeligt, at det er lykkedes at nedbringe besparelserne på kerneopgaver og den borgernære service. Her tænker jeg især på de besparelser, som vi kan hente på at sende opgaver i udbud og ved at samle kommunens kompetencer i service-fællesskaber, ved digitalisering og etableringen af en udbudsenhed," siger Rådmanden.

Hun peger på, at der er tale om en af de absolut største besparelser gennem udbud af opgaver i kommunen nogensinde. Det betyder, at der udbydes opgaver til et beløb i størrelsesordenen en kvart mia. kr., og der forventes en gevinst på i alt 47 mio. kr.

"Det har været helt afgørende for mig, at nedbringe besparelserne ved konkurrenceudsættelse, og det er lykkedes at få overbevist flertallet om det fornuftige i denne beslutning og dermed undgå betydelige serviceforringelser," siger Laura Hay.

Udbudsenhed skal lette opgaven

Det har også været en mærkesag for rådmanden at få oprettet service-fællesskaber på tværs af magistratsafdelingerne samt at få oprettet en fælles udbudsenhed:

"Det er en meget kompliceret opgave at sende opgaver i udbud. Derfor er det en rigtig god idé at samle kompetencerne på området. På den måde får vi en høj kvalitet i løsningen opgaverne, samtidig med at vi sikrer os, at vi får arbejdet gjort til den bedst mulige pris.", siger Laura Hay.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094