23948sdkhjf

Den alternative plejehjemsfilosofi

TV2 Nyhederne kunne onsdag aften fortælle om et nyt idégrundlag, der vokser frem indenfor ældresektoren. Et halvt hundrede plejehjem - og otte kommuner - arbejder allerede efter idéerne i The Eden Alternatives.
Ifølge Eden Alternatives er hverdagen på landets plejehjem meget styret og præget af en institutionskultur, der er godt næret af den tiltagende bureaukratisering som ældresektoren oplevet de sidste årtier. Styringsbehov. Dokumentationsbehov.

Ideerne bag The Eden Alternatives er går på, at der skal være mere plads til de givende relationer, som fx kan opstå under tilberedning og indtagelse af hyggelige måltider, spontane hverdagssysler, tætte samtaler osv.

De alternative principper

Misionen er at eliminere ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed i blandt de ældre, og derfor arbejder Eden Alternatives med udgangspunkt i følgende ti principper:

1. De tre plager - ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed – tegner sig for størstedelen af lidelser blandt vore ældste.

2. Et ældrevenligt samfund forpligter sig til at skabe levesteder, hvor livet udvikler sig i tæt og vedvarende kontakt med planter, dyr og børn. Disse relationer skaber vejen til liv værd at leve - for både unge og ældre.

3. Kærlige relationer er midlet mod ensomhed. Ældre mennesker fortjener en let og naturlig adgang til relationer, med både mennesker og dyr i hverdagen.

4. Variation og spontanitet i hverdagen er midlet mod kedsomhed. Dette muliggøres, når der skabes omgivelser, hvor uventede og uforudsigelige situationer kan opstå.

5. At give, såvel som at modtage omsorg er midlet mod hjælpeløshed. Dette opnås ved at have nogen at drage omsorg for.

6. Meningsløse gøremål nedbryder den menneskelige sjæl. Muligheden for at gøre ting, vi finder mening i, er essentiel for menneskers sundhed.

7. Medicinsk og fysisk behandling er rigtig, når den er nødvendig. Ægte menneskelig omsorg skal dog være den styrende i hverdagen, og al behandling skal understøtte omsorgen.

8. Et ældrevenligt samfund ærer dets ældre ved at nedtone topstyret, bureaukratisk ledelse. I stedet arbejdes der på at placere flest mulige beslutningsprocesser hos vore ældre, eller de personer, der er tættest på de ældre.

9. At skabe et Eden-orienteret samfund er en evig proces, for menneskets vækst må aldrig adskilles fra dets liv. Det betyder, at levestederne skal hjælpes til konstant at udvikle sig, vokse og gro, efter at værdiprincipperne er indarbejdet.

10. En klog og engageret ledelse er hjerteblodet i kampen for at overvinde de tre plager. Intet kan erstatte denne ledelse.

Bag om

Ideerne bag The Eden Alternatives har afsæt i et antropologisk og økologisk livsperspektiv. Eden berører de felter i det pleje- og omsorgsfaglige arbejde der bl.a. udtrykkes via handlinger og sprog i omgangen mellem mennesker, samt måden hvorpå vi holder fast i naturen og det mellemmenneskelige fællesskab i hverdagen.

Filosofien er blev startet i begyndelsen af 1990érne af lægen og geriateren Dr. W.H.Thomas og hans hustru Judith Meyer Thomas gennem et treårigt demensprojekt.

Læs mere her

http://www.edendenmark.dk/default.asp
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125