23948sdkhjf

Sygefravær på retur i Køge Kommune

Gennem en målrettet indsats har Køge Kommune i 2010 mindsket sygefraværet fra 6,8 pct. til 6,4 pct. Blandt andet administrationen og børne- og ungeområdet har haft succes med at veksle fravær til fremmøde.
Køge Kommune har de seneste år skilt sig ud i statistikkerne over kommunalt sygefravær – desværre ved at ligge i den tunge ende blandt de kommuner, som har flest sygedage blandt medarbejderne. Men for andet år i træk har Køge Kommune nu opnået et fald i sygefraværet. En ny intern opgørelse viser således et fald på 0,4 pct. i løbet af 2010, hvor sygefraværet udgjorde 6,4 pct. mod 6,8 pct. i 2009. Tilsvarende viser landsdækkende statistikker, at Køge Kommune har haft et større fald i sygefravær end gennemsnittet af kommuner.

"Udviklingen går den rigtige vej nu, hvilket er meget positivt. Min klare forventning er, at vi vil se yderligere fald over de kommende år", siger kommunaldirektør Peter Frost og uddyber:

"Det er vigtigt at få mindsket sygefraværet, fordi vi dermed kan give bedre service til borgerne og skabe bedre trivsel på arbejdspladsen i sin helhed. Derfor har vi gennem det sidste år arbejdet intensivt med sygefraværet i hele organisationen, hvilket har givet pote. Men det må og skal længere ned, og derfor fortsætter vi ufortrødent arbejdet – også i forhold til at lære af de gode eksempler".

Børne- og ungeområdet er et af de områder, hvor der er sket et markant fald i sygefraværet – fra 6,9 pct. i 2009 til 6,1 pct. i 2010. Faldet svarer til knapt 19 årsværk, og kan således mærkes på ressourcesiden i dagligdagen. Også administrationen skiller sig positivt ud med et fald i sygefravær på 1 procentpoint - fra 6,3 pct. i 2009 til 5,3 pct. i 2010.

En vigtig del af kuren har været at få italesat sygefraværet i organisationen. Både chefgrupper, MED-udvalg og de politiske fagudvalg har nu kvartalsvise drøftelser af sygefravær, ligesom der bliver udarbejdet handleplaner for de enkelte områder og institutioner. Kommunens ledere kan også få mere støtte og vejledning i arbejdet med sygefravær – blandt andet i forhold til at holde omsorgsaftaler med medarbejdere med højt sygefravær eller drøfte kulturen for fravær og fremmøde på personalemøder. Parallelt sætter Køge Kommune også ekstra fokus på den anden dimension af sygefravær, nemlig mere trivsel på de kommunale arbejdspladser.

"Arbejdet med sygefravær hænger tæt sammen med dét at værne om arbejdsmiljøet og drivkraften i det daglige arbejde – kort sagt at sikre god trivsel i hverdagen. Der er ingen tvivl om, at de mange besparelser har tæret på kræfterne flere steder i organisationen, hvilket vi er meget opmærksomme på. Der er allerede iværksat en række lokale trivselstiltag rundt om i organisationen, og det er også et område, vi fra ledelsens side har stærkt fokus på fremadrettet – sideløbende med sygefraværet", understreger Peter Frost.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078