23948sdkhjf

FOA: Bertel Haarder må være talblind

Sundhedsminister Bertel Haarder sætter kikkerten for det blinde øje, når han hævder, at der ikke sker drastiske nedskæringer på landets sygehuse. På bare ét år er der nemlig skåret 8 procent af social- og sundhedspersonalet væk fra sygehusene.
På baggrund af tal fra Sundhedsstyrelsen konkluderer Bertel Haarder, at der er flere læger og sygeplejersker ansat i 2010 end i 2009. Men hvad sundhedsministeren glemmer at fortælle er, at hospitalerne samtidig har skåret kraftigt ned på social- og sundhedspersonalet. Alene fra 2009 til 2010 er der sket et fald på mere end 1000 social- og sundhedsassistenter i regionerne – svarende til 8 procent. Det viser tal fra FLD.

"Det kan godt være, at Haarder kan se, at der er blevet ansat flere læger og sygeplejersker. Men hvad hjælper det, når der samtidig er skåret massivt på social- og sundhedsassister på hospitalerne," siger Karen Stæhr, der er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

"Når man afskediger social- og sundhedspersonalet på hospitalerne, så er det jo ikke fordi, at deres opgaver falder bort. I stedet må andre faggrupper lave deres arbejde. Fx må sygeplejerskerne overtage social- og sundhedsassistenternes opgaver. Spild af ressourcer og et klart brud på princippet om at behandlingerne skal foregå til den mest effektive pris – det såkaldte Leon-princip," siger Karen Stæhr.

FOA undrer sig over, at sundhedsministeren ensidigt vælger at fokusere på antallet af læger og sygeplejersker, når andre faggrupper samtidig er skåret kraftigt ned.

"Det er en kortsigtet løsning af skære så kraftigt ned på én faggruppe på hospitalerne. Social- og sundhedsassistenterne er en gruppe, der er tæt på patienterne i det daglige og har mange års erfaringer og kompetencer," siger Karen Stæhr.

FOA hæfter sig ved, at en del af forklaringen på stigningen i antallet af sygeplejersker skyldes, at de offentlige sygehuse stort set er holdt op med at bruge dyre vikarfirmaer.

"Det er i sig selv glædeligt, at man ikke længere betaler dyre overpriser for at få vikarer. Men det er samtidig med til at forvrænge billedet, så man tror, at de ekstra ansættelser giver tilsvarende ekstra hænder på sygehusene," slutter Karen Stæhr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062