23948sdkhjf

Nyt Dansk Stroke Center i Aarhus

Overlæge, dr. med. Grethe Andersen, Aarhus Universitetshospital/Aarhus Universitet har modtaget en donation på 10 millioner kroner fra TrygFonden. Donationen går til et klinisk professorat og oprettelsen af Danmarks første forskningscenter i slagtilfælde "Dansk Stroke Center".
Grethe Andersen har gennem flere år skabt store fremskridt i behandlingen af slagtilfælde. Med TrygFondens bevilling får Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet med Grethe Andersen i spidsen nu mulighed for fortsat at prioritere indsatsen, som skal forbedre chancerne hos de ca. 20.000, der i Danmark hvert år rammes af et slagtilfælde.

Mere fokus på slagtilfælde

Slagtilfælde - eller stroke - skyldes en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen og er i dag den tredje hyppigste dødsårsag herhjemme. Når den rammer, er tilstanden akut og livstruende, og minutter er afgørende for at redde hjernens funktion. 30 pct. rammer folk i den erhvervsaktive alder og er den hyppigste årsag til erhvervet handicap i voksenalderen. Oprettelsen af Dansk Stroke Center og det nye professorat er med til at understrege, at slagtilfælde er en folkesygdom, som samfundet har stor gavn af, at vi bliver endnu bedre til at behandle.

Dansk Stroke Center forventes at få en spydspidsfunktion i samspillet med danske sundhedsmyndigheder, patientforeninger, sundhedspersonale og kolleger i ind- og udland, og en væsentlig opgave bliver at udbygge det allerede veletablerede samarbejde mellem centeret, den præhospitale ambulancetjeneste og en række højt specialiserede kompetencer ved Neurocenteret og andre samarbejdende afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Det har været en bærende tanke i den kliniske forskning, at en forbedret organisation og samarbejde på tværs af specialer gavner den enkelte patients chance for at undgå funktionstab og mentale følgevirkninger efter slagtilfælde.

En anden vigtig opgave bliver at udbygge viden og behandling af plagsomme følgevirkninger, herunder patologisk træthed og depression efter slagtilfælde, som blandt yngre patienter begrænser erhvervsevnen, og for alle forringer livskvaliteten.

TrygFondens donation på 10 millioner kroner er et led i en mangeårig indsats på akutområdet i Danmark, som bl.a. omfatter en opprioritering af den praksisnære forskning inden for akut medicin, som kan forbedre resultater for patienter.

Helt konkret skal Grethe Andersen som ny professor arbejde med at fastholde og udvikle den hyperakutte behandling af slagtilfælde, herunder brugen af MR-diagnostik med fokus på eksperimentel beskyttelse af neuroner ved akut blodprop i hjernen og organisationen af trombolyse og trombektomi (fjernelse af blodpropper via kateter).
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078