23948sdkhjf

Du ér ikke sulten nu!

En forskningsundersøgelse fra Københavns Universitet vækker barneminderne om, hvordan den forældreløse Oliver Twist – fra Charles Dickens klassikeren af samme navn – nervøst spørger fattiggårdens leder om en portion suppe mere. Enhver Dickens-læser husker den fjendtlighed, som Oliver blev mødt med – for det var socialt og kulturelt uacceptabelt at spørge om mere mad. Og der er tilsvarende regler på danske plejehjem, fastslår forskningsundersøgelsen.
Alle steder er der regler for, hvornår der skal spises, hvordan maden skal tilberedes, og hvilke mellemmåltider der er ok. Ofte er der ikke tale om skrevne - men ’uskrevne regler’. Det slår sociologiprofessor Lotte Holm og hendes forskningsteam fast, efter de har foretaget en omfattende undersøgelse af danskernes madkultur.

Hverdagen består af tre hovedmåltider og et par mellemmåltider om dagen. Og alle måltiderne skal leve op til en række uskrevne ’regler’ af kulinarisk og sundhedsmæssig karakter. Sådan er det, fordi det er kulturelt bestemt, hvad der anses for at være en passende, sund og rigtig måde at spise på.

"Vi fandt, at der eksisterer en kulturel model for, hvad der anses for en passende, sund og rigtig måde at spise på. Modellen har karakter af et ideal, som menes at tilgodese kropslige og kulturelle behov samtidig. Og beretninger om, hvordan den blev realiseret, refererede alle til sociale omstændigheder, hvor arbejds- og fritidsliv var organiseret som en enhed," oplyser forskningsteamet.

Regler og idealer

At der findes en ’dansk’ madkultur, som er fasttømret til hverdagen, er forskerne enige om.

På DTU – Danmarks Tekniske Universitet har et andet forskningsteam set nærmere på danskernes madtraditioner. Og der er ikke forandringer under solen.

"Intet tyder på, at de danske måltidstraditioner har ændret sig synderligt i løbet af de sidste 10 år.

I modsætning til måltidsvanerne i USA og England er danskernes måltidsvaner meget stabile, og den traditionelle danske måltidskultur med hjemmelavede familiemåltider lever fortsat i bedste velgående," siger seniorforsker Margit Velsing Groth fra DTU Fødevareinstituttet.

Dansk madkultur

På DTU – Danmarks Tekniske Universitet har et andet forskningsteam set nærmere på danskernes madtraditioner. Og der er ikke forandringer under solen.

"Intet tyder på, at de danske måltidstraditioner har ændret sig synderligt i løbet af de sidste 10 år.

I modsætning til måltidsvanerne i USA og England er danskernes måltidsvaner meget stabile, og den traditionelle danske måltidskultur med hjemmelavede familiemåltider lever fortsat i bedste velgående," siger seniorforsker Margit Velsing Groth fra DTU Fødevareinstituttet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062