23948sdkhjf

MInister kendte problemet...

TV2 | NYHEDERNE har i det seneste dage sat fokus på en konflikt mellem Sundhedsloven og Serviceloven, der gør det forbudt at tvangsmedicinere på plejehjem og i hjemmeplejen, selvom patienten er dement og medicinen livsnødvendig. Esbjerg Kommune rettede imidlertid allerede i juni måned henvendelse til Socialministeriet for at påpege de udfordringer og konflikter, der er i forhold til pleje og omsorg af demente borgere.

 

Kvinden døde i april

En konflikt mellem Sundhedsloven og Serviceloven fik tidligere på året fatale følger. Tidligere på ugen fortalte TV 2 | NYHEDERNE om en 80-årig kvinde, der led af Alzheimers og var dybt svækket. Angiveligt fordi hun nægtede at tage imod mad og medicin. Kvinden døde i april.At det kan komme så vidt, skyldes opgaveglidningen fra psykiatrien til det kommunale område.  Borgere, der tidligere var på sengepladser i gerontopsykiatrien, behandles nu i kommunalt regi, hvor man ikke må tvangsmedicinere patienterne. 

Problematisk omsorgspligt

Esbjerg Kommune er dermed bekendt med problemstillingen omkring medicinering af demente borgere. Vi rettede derfor henvendelse til Socialminister Benedikte Kiær i juni, før problematikken kom frem i TV 2 | NYHEDERNE.Esbjerg Kommune, Sundhed & Omsorg, har i 2009 åbnet et nyt plejecenter for gerontopsykiatriske borgere. Vores plejepersonale sættes i dag i et krydsfelt mellem servicelovens §§ 81/82 omhandlende omsorgspligten og §§ 124-129 omhandlende magtanvendelse. Når vi skal opfylde loven om omsorgspligt, betyder det blandt andet at vi er ansvarlige for at borgeren får den rette medicin, som er ordineret af lægen, men vi har ingen hjemmel i loven om magtanvendelse til at "tvangsmedicinere", hvis borgeren nægter at tage sin medicin, selv om den er livsvigtig.- I disse situationer står vi derfor over for udfordringer, da vi ikke opfylder vores omsorgspligt og lov om sygepleje, og plejepersonalet bliver samtidig stillet i et fagligt og etisk dilemma, siger direktør Arne Nikolajsen.Esbjerg Kommune ser derfor frem til, at der sker en drøftelse med henblik på mulige lovtiltag for at kunne imødekomme borgernes behov.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.314