23948sdkhjf

Spot på ny teknologi til demente

Konference: Årets DemensDage holdes sammen med Health & Rehab i Bella Center 3. og 4. maj. Der er fokus på hjælpemidler og velfærdsteknologi
Nogen kur mod sygdommen demens har de teknologiske fremskridt ikke kunnet medføre. Men på DemensDagene bliver der præsenteret teknologiske hjælpemidler, som kan have stor betydning for både dementes og de pårørendes hverdag.

"Simpel teknologi kan give kognitiv støtte til demente ved at gennemtænke teknologien til netop brug i den dementes hverdag," siger Lektor ved Syddansk Universitet, Kasper Hallenborg. Han er en af oplægsholderne, som præsenterer den nye teknologis fortræffeligheder.

I fremtiden kan man forvente informationsskærme, hvor et tryk på et billede giver mulighed for samtale med personalet. Det kan skabe tryghed for den demente og samtidig være en fordel for personalet, som direkte kan efterkomme den dementes ønsker.

Og fremtidens GPS teknologi vil kunne bruges som vejviser og fortælle den begyndende demente, hvordan man kommer til købmanden eller parken og hjem igen og samtidig være indkøbsliste.

Etiske dilemmaer

I disse dage vedtager folketinget en ny lov om ændringer i loven om magtanvendelse overfor borgere, som skal gøre det nemmere at anvende den ny teknologi. Hidtil har det kun været muligt at bruge GPS til at spore demente, der har forladt deres bolig eller plejehjem uden at vende tilbage.

Konferencen nøjes ikke med at præsentere teknologien, men afdækker også betydningen af det nye begreb ’velfærdsteknologi’ og diskuterer etiske dilemmaer, der er forbundet med den nye teknologi.

"Vi har valgt på denne konference at fokusere på teknologi, men den skal altid bruges med omtanke, når det handler om mennesker," siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen. Han synes iøvrigt, at brugen af den lavpraktiske gule post-it seddel stadig er et rigtigt godt hjælpemiddel, der hjælper rigtig mange med at huske hverdagsting.

En af Nis Peter Nissens visioner er, at de demente kan leve deres liv med værdighed, og det forudsætter, at alle får et tilbud om en kvalificeret udredning og får en specifik diagnose, så de kan få den rigtige støtte og behandling på det rigtige tidspunkt.

DemensDagene sætter også fokus på de sociale og fysiske aktiviteter, gennem de mange forskellige symposier.

"I den første tid som dement er aktivering både fysisk og psykisk af den største betydning, så man kan bevare de evner, man stadig har tilbage. Det kræver omverdenens forståelse af, hvor vigtigt det er at få lov til at bruge sine evner som begyndende dement. Alle undersøgelser viser, at hvis man holder sig aktiv både fysisk og socialt forlænges tiden, hvor man er funktionsdygtig. Det bliver specielt vigtigt i fremtiden, hvor man kan forvente, at der bliver flere yngre demente, fordi vi bliver bedre til at opspore, udrede og diagnosticere demens," slutter Nis Peter Nissen.

DemensDagene

Er en årligt tilbagevendende konference om demens for alle, der arbejder inden for demensområdet. Konferencen har fundet sted siden 1999 og er et godt tilbud om videreuddannelse for ledere og medarbejdere inden for social- og sundhedsområdet.

På DemensDagene, som arrangeres af Nationalt Videnscenter for Demens, præsenteres et udpluk af den nyeste viden, og der er mulighed for at møde kolleger og samarbejdspartnere fra hele landet.

Det faglige program tilrettelægges i samarbejde med Alzheimerforeningen og Servicestyrelsen under Socialministeriet.

Konferencen: “Når hjernen svigter - Hjælpemidler og velfærdsteknologi - en tværfaglig konference for alle, der arbejder med demens" finder sted mandag den 3. maj kl. 10-17 og tirsdag den 4. maj kl. 9.00-14.30.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078