23948sdkhjf

Sadlen er ægte - benet er kunstigt

Line Damgaard mangler det højre ben fra midt på låret og ned. Men som hun sidder dér i den knirkende sadel og koncentreret dirigerer den mørkebrune vallak rundt i ridehallen, er det ikke til at se
Line Damgaard fik amputeret sit højre ben, da hun var 18 år. Men hvis man ikke ved det, kan man dårligt se det. Heller ikke da hun for en times tid siden tømte bilen for hestegrej, bagage og sadel og slæbte det hele ind i stalden. Eller da hun trak sin livlige hest, Kolkjærs Silvano, ud af boksen og gik i gang med at strigle, nusse, sadle og gøre ham klar til dagens træning.

I det hele taget er der ikke meget, Line Damgaard ikke kan eller gør, bare fordi hun mangler benet. Til gengæld kan hun svinge protesefoden helt op i øjenhøjde og i behagelig stilling trække ridestøvlen på.

Drømmen om store medaljer

"Som hestepige har jeg altid drømt om OL og VM. Men det var jo svært at opnå – nærmest umuligt. Efter amputationen blev disse mål pludselige mere mulige, fordi handicapridningen ikke er så stor som raskridningen," smiler Line Damgaard.

Hun er født og opvokset i Aalborg, og har redet siden hun var fem. Nu er hun blevet 28, og drømmene er der stadig – med en deltagelse ved de Paralympiske Lege i 2012 som det helt store mål.

Til daglig arbejder hun som bandagist hos Sahva i Aalborg. Her laver hun proteser og bandager til andre; og udvikler samtidig videre på sin egen. Det er et arbejde, hun brænder for og ikke har tænkt sig at slippe igen. Ligesom med ridningen. Hér midt i den sortbrune savsmuld, duften af svedig hest og knirkelyde fra den nye, håndsyede sadel finder hun lykken og dyrker ambitionerne.

Man kan roligt sige, vejen til handicapridningen har været lang og smertefuld.

Da Line Damgaard var 12 år, begyndte hun at få ondt i benet. To år senere blev hun opereret på grund af et knoglefremspring i knæet. Så gik der et par år med flere undersøgelser, før hun som 16 årig igen blev opereret. Det var i 1998.

"Det var slet ikke sjovt. Jeg kunne ikke ride, cykle eller dyrke noget idræt, fordi det gjorde så ondt. Følelsesmæssigt var det op og ned i kulkælderen. Jeg kunne ingenting. Ikke rejse eller noget. Og jeg fik hele tiden smidt i hovedet, at ’det er bare fordi, du ikke gider’," fortæller hun om de turbulente teenageår.

Endelig fandt lægerne ud af, at knæet var så fyldt af kræft, at det ikke kunne reddes, og Line Damgaard fik amputeret det højre ben i oktober 2000.

"Det blev nærmest en opmuntring for mig at få fjernet benet, så jeg kunne komme om på den anden side. Nu kunne jeg tage benet af, hvis det gjorde ondt; det kunne jeg ikke før," smiler hun lettet.

Op på hesten igen

Kort efter amputationen befandt Line Damgaard sig igen i de elskede omgivelser af hø, heste og duftende læder. Ligesom det også var amputationen, der vækkede ønsket om at blive bandagist. En perfekt kombination, synes hun selv. Både at kende vilkårene for seriøse sportsfolk, vide en masse om proteser og muligheder, og på egen krop kunne eksperimentere og udvikle produkterne.

Næste mål er udtagelsen til de Nordiske Mesterskaber i maj 2010.

Nærmere oplysning

hos Sahva

Tlf. 39 25 01 00

Stand nr. E-24

Fakta

Virksomheden Sahva har siden 1872 været førende på markedet i Skandinavien indenfor fremstilling af proteser, bandager, håndsyede sko og andre hjælpemidler.

På Health & Rehab messen præsenterer Sahva sig selv på standen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11