23948sdkhjf

Skan og læs på farten

Nye muligheder: Med SkanRead Mobile kan ordblinde og andre med læsevanskeligheder få hjælp til at læse f.eks. vejskilte og varedeklarationer
Ordblinde på farten er ofte på den, når de møder en tekst, men med produktet SkanRead Mobile til SmartPhones, bliver livet lettere for personer med læsevanskeligheder: Tag et billede af teksten og få den læst op. Produktet er netop kåret som årets it-hjælpemiddel på Hjælpemiddelinstituttets HITmesse 2010.

Vidste man ikke bedre, ville SmartPhonen på bordet ligne enhver anden af sin slags, men den adskiller sig fra andre SmartPhones med det nye produkt: programmet SkanRead Mobile, som er udviklet særligt til ordblinde og andre med læsevanskeligheder.

Produktet vandt prisen som årets it-hjælpemiddel på HITmessen 2010 i Nyborg, blandt i alt 10 indstillede produkter. Dommerkomiteen vægtede produktets nyskabende og innovative værdi, nytteværdien i forhold til brugerne og graden af færdighed.

Producenten Mikro Værkstedet A/S har fokuseret på, at telefon og hjælpemidlet skulle være en og samme ting, fortæller udviklingskonsulent Anders Olsen og glæder sig over, at produktet er velegnet i de situationer, hvor personer med læsevanskeligheder oftest er uden hjælp – fx under transport, i supermarkedet eller på arbejdspladser som lagre og værksteder:

"Vi rammer et produkt, som kan bruges på en almindelig SmartPhone, så du ikke skal have et oplæsningsværktøj i den ene lomme og din SmartPhone i den anden lomme", siger Anders Olsen og fortæller, at produktets klippefunktion gør det muligt at udvælge præcis den tekst, der skal læses op. Det gør produktet anvendeligt til fx oplæsning af vejskilte, varedeklarationer med mere.

"Det er et godt produkt, og vi er stolte af prisen årets it-hjælpemiddel. Det er en anerkendelse fra det specialpædagogiske miljø, der viser, at vi skal udvikle flere produkter til SmartPhones," siger han.

Frihedsfremmende

De indstillede produkter til prisen årets it-hjælpemiddel indstilles af forhandlere, og Ole Wriedt, konsulent i Hjælpemiddelinstituttet, har været kontaktperson og tovholder på processen. Der var indstillet mange gode produkter, fortæller han:

"Nogle produkter var lidt foran de andre teknologisk, men det var et svært valg. SkanRead Mobile vandt, fordi det virker på alle Android-telefoner. Det er et billigt hjælpemiddel, som ligger i en prisklasse, hvor brugeren selv kan investere i det, hvis ikke det bliver bevilliget. Det klarer at læse selv vanskelige tekster med farver og forskellige skrifttyper, og brugeren får besked retur inden for et halvt minut."

Andet, som dommerpanelet vægtede, var, at brugeren sender til en server, som udfører arbejdet, der er flere forskellige oplæsningsstemmer at vælge imellem, og slutteligt blev frihedsperspektivet en vigtig faktor i valget af vinder:

"Man er fri af en computer og kan bruge det, hvor man er. Produktet giver optimal frihed," siger Ole Wriedt.

Dommerpanelet på fem bestod af en skolekonsulent, en it-konsulent, en pædagog, en ergoterapeut og en synskonsulent.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078