23948sdkhjf

FTF: Forfejlet klapjagt på unge psykisk syge

Regeringen vil spare på førtidspensionen til de psykisk syge unge med den begrundelse, at de skal hjælpes ud på arbejdsmarkedet i stedet for at blive "parkeret på førtidspension". Men diskussionen er helt forfejlet, mener FTF.  
Gråspurve med kanoner

For det første er det gråspurve, kanonen rettes mod: FTF har beregnet, at kun en beskeden del af de nye pensionstilkendelser går til unge. Således fik kun ca. 1.600 unge under 30 år førtidspension på grund af en psykisk lidelse i 2009, mens det drejer sig om 7.100 personer over 30 år."Der er allerede i dag muligheder for at tilkende midlertidig førtidspension - og de muligheder kan bruges bedre. At fokusere på de unge førtidspensionister er ren klapjagt uden effekt. Derfor skal et udviklingsforløb eller en midlertidig førtidspension ikke være bestemt af alder, hvis det skal have en virkning", siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey. 

Unge har færre kræfter

Hun pointerer, at der også ligger langt mindre potentiel arbejdskraft gemt hos netop gruppen af unge, end der gør hos de midaldrende og ældre førtidspensionister.FTF's opgørelse viser nemlig, at de unge i langt højere grad end de ældre har kroniske psykiske lidelser, som fx mental retardering, skizofreni og psykiske udviklingsforstyrrelser, hvor chancen for at forbedre arbejdsevnen og deltage på arbejdsmarkedet er forsvindende lille.Samtidig har langt flere af de midaldrende og ældre en psykisk lidelse, der kan helbredes, eller hvor arbejdsevnen kan forbedres over tid, fx stressrelaterede sygdomme, der kan være arbejds- eller livsstilsbetingede. 
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078